Варна 16°
fallback
България
11:31 | 17 април 2015
Обновен: 22:26 | 16 септември 2024

ВКС се произнася до месец по случая Цветанов

Адвокатът на бившия министър на вътрешните работи поиска делото да се върне на първа инстанция

По материала работи: Златина Добрева

Върховният касационен съд ще се произнесе до месец по делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за шестте "Не"-та.

Той вече беше осъден на две инстанции на 4 г. затвор за това, че е осуетил разследване срещу бившия началник на Регионалното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и още няколко души, отказвайки използването на СРС-та срещу тях.

Защитникът му Менко Менков поиска бившият министър да бъде оправдан напълно и отбеляза, че той е изпълнил законовото си правомощие да отказва СРС, както са правили много министри преди него.

Той добави, че на Цветанов не е бил осигурен безпристрастен процес и алтернативно поиска делото да бъде върнато на първа инстанция, предаде БТА.

Според прокуратурата задълженията на бившия министър в този случай имат само императивен характер и законът не му дава право да отказва прилагането на СРС. Обвинението определи действията на Цветанов като недопустима намеса на органите на изпълнителната власт.

Пред съда бившият министър заяви, че е убеден, че ще възтържествува справедливостта и добави, че днес застава пред върховните съдии като знак на уважение към тях.

Макар да не е задължен да се яви пред Върховния касационен съд, Цветанов дойде тази сутрин в Съдебната палата с всичките си упълномощени адвокати, сред които е и германският депутат Ханс-Петер Ул.

Първата осъдителна присъда на Софийския градски съд, потвърдена изцяло от Софийския апелативен съд, беше съпътствана от мотиви, които аргументираха тежестта на наказанието с високия пост на Цветан Цветанов и засиленото обществено очакване именно вътрешният министър да действа законосъобразно, което в случая не било така.

По искане на медиите новият председател на ВКС Лозан Панов допусна журналистите при избора на ключовия съдебен състав, от който ще зависи ще влезе ли Цветанов в затвора, или присъдата му ще стане условна или оправдателна, или пък казусът ще бъде върнат за ново разглеждане.

На случаен принцип бяха определени съдиите Татяна Кънчева, Жанина Начева и Бисер Троянов, който, като бивш член на ЦИК от квотата на ГЕРБ, си направи отвод. На негово място влезе върховният съдия Биляна Чочева./ dnes.bg

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback