Варна 16°
fallback
България
15:02 | 15 април 2015
Обновен: 06:01 | 20 септември 2024

Започва ремонтът на „Тракия” и „Хемус”

Правителството одобри финансирането

По материала работи: Златина Добрева

Правителството отпусна до 100 млн. лева за ремонтно-възстановителни дейности на участъци от автомагистралите „Тракия” и „Хемус".

Ремонтно-възстановителните дейности са наложителни поради силно амортизираните асфалтови настилки в някои участъци на двете магистрали. Пътната настилка е с множество пукнатини и разрушения, дупки, неравни дребно-обхватни кръпки и слягания. От въвеждането им в експлоатация до момента са изпълнявани само локални машинни и ръчни кърпежи.

Извършването на ремонтно-възстановителните дейности ще доведе до възстановяване на изискуемите технически параметри, удължаване на експлоатационния период на автомагистралните участъци и осигуряване на по-голяма безопасност на движението. Инвестицията осигурява ремонт на над 100 км магистрални участници, в т. ч. цялостна подмяна на износващия пласт от асфалтобетон, подобряване на отводнителната система и възстановяване на хоризонталната и вертикалната пътна сигнализация, което ще доведе до трайно и качествено подобряване на състоянието им и ще способства за безопасното движение на пътници и превозни средства с реален ефект за икономическото развитие на страната и интересите на гражданите, съобщиха от правителствената пресслужба.

Чака ни летен сезон, в който пътуването по магистралите "Тракия" и "Хемус" няма да е лесно и ще изисква повече време, коментира регионалният министър Лиляна Павлова, цитирана от днес.бг.

По думите й от края на април до октомври всички ремонтни работи ще се извършват едновременно, затова в момента Пътната агенция и строителните фирми изготвят график за временна организация на движението, който ще бъде съгласуван с КАТ.

"И на Гергьовден, и за 9 май и за 1 юни, и така цяло лято ще бъде ограничено движението по всички магистрали, които се ремонтират", подчерта тя.

Павлова разясни, че докато се ремонтира едното платно, движението ще се извършва двупосочно в другото с ограничение до 60 км/ч.

"Това ще доведе до забавяне в придвижването и затова апелираме всички пътуващи да имат търпението и разбирането, че трябва да се предвижда повече време за пътуване", допълни тя.

Министърът каза още, че не навсякъде ще може да бъдат предложени обходни маршрути, което налага да се използва "двупосочно насрещно движение" през цялото лято.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback