„Това, за което говорим в момента, е поетапно разхлабване на мерките. Как точно ще се случи това, ще установим тази седмица. Възможно е да има стъпково отваряне на всеки две седмици на нещо ново. За момента няма окончателно решение”, обяви социалният министър Деница Сачева пред НОВА.
Тя коментира, че се получават различни предложенията относно отварянето на обектите.
„Има предложения да се започне със зимните курорти, защото за тях сезонът почти приключва. Може би, от средата на месец февруари - за ресторанти и заведения на територията на големите градове. За моловете рестрикциите ще продължат още малко”, допълни Сачева.
За нея е важно да се внимава и е необходимо да се намери балансът между ниската степен на заболеваемост и това да има повече ваксинирани и оздравели.
„Важно е, когато отворим всичко внезапно, да не се повиши броят на новозаразените и да се наложи отново да затваряме. Трябва да задържим и затвърдим тези резултати”, каза министърът, като поясни, че не се предвижда затварянето да продължи до датата на парламентарния вот.
Ще се обсъжда предложението ресторантите, по примера на хотелите, да отворят при капацитет от 50% и да работят от 6 часа сутринта до 22 часа, ако епидемичната обстановка позволява това разхлабване на мерките. Тези идеи тепърва ще се коментират с Националния оперативен щаб. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред БНТ.
Туристическият сектор е най-пряко засегнат от коронакризата. В постоянен контакт съм с бранша, но най-важни са животът и здравето на хората, бе категорична министър Николова.
Друго предложение е ресторантите да работят с предварителна резервация, но не всички заведения имат такава възможност. Разбира се, ще останат всички изисквания за разстояние между масите и пълна дезинфекция.
Вицепремиерът благодари на всички, които спазват безупречно заповедта на здравния министър. И допълни, че всяко едно нарушение оставя петно за целия туристически бизнес. Правителството на България провежда политика с умерени мерки и трябва да се намери балансът, бе категорична тя.
По отношение на зимния сезон министър Николова информира, че резервациите в момента са около 35-40%, като най-предпочитани са къщите за гости и малките места за настаняване. Разчитаме и на резервации в последния момент и уикенд пакетите, но предвиждаме около 65-70% спад, уточни тя. Посещенията, които направих в зимните ни курорти, ми дадоха по-голяма надежда. В Пампорово и Чепеларе има предимно българи, гърци и македонци. По-големият проблем остава Банско, тъй като там се разчита предимно на гости от чужбина, поясни вицепремиерът. По думите ѝ практиката до момента показва, че сънародниците ни са преоткрили България – и летните, и зимните курорти, както и вътрешността на страната.
Министър Николова коментира и предстоящия летен сезон. Тя каза, че подготовката за Лято 2021 е започнала още през септември миналата година, като към момента са заявени 4300 чартърни полета за Летище Варна и между 6400 и 6700 за Летище Бургас. Министърът спомена, че предстои да бъде открито и туристическо представителство във Варшава, тъй като полските туристи са изключително важни за нашата страна.
Относно рекламата на България вицепремиерът поясни, че Министерството на туризма разработва различни рекламни кампании за целевите ни пазари. И допълни, че предстои да бъде открит туристически информационен център в НДК, който да поеме представянето на България. Той ще бъде изключително иновативен, с дигитални табла и ще има служители, които да обясняват на туристите всичко за нашата страна, а не само за София. Браншът изисква да има такъв информационен център и ние ще зарадваме българите и всички гости от чужбина, каза още министър Николова.
Бе обсъдена и темата за подкрепата на бизнеса. Вицепремиерът каза, че най-успешната мярка е 60 на 40, която за туристическия сектор е 80 на 20. Правителството даде ясна заявка за удължаване до края на март, а премиерът Бойко Борисов каза, че може да бъде продължена и до септември, поясни министърът. Спасени са около 30 000 работни места. Това е най балансираната мярка, защото е директна подкрепа и запазва персонала, заключи вицепремиерът.
Коментари