Варна 19°
fallback
България
15:55 | 14 януари 2021
Обновен: 20:06 | 5 октомври 2024

Созопол остана без плажове! Водата нанесе огромни щети по крайбрежието

Най-посещаваните "Централен" и "Харманите" бяха "изядени" от морето

По материала работи: Слав Велев

Проливни дъждове и бурни вълни "изядоха" двата най-посещавани плажа в Созопол - "Централен" и "Харманите". Неблагоприятните метеорологични условия причиниха сериозна увреда на ивиците. В момента пясъчните плажове напомнят картина на "лунен пейзаж", съобщи концесионерът на ивиците, пише "Монитор".

На Централния плаж в Созопол по-голямата част от пясъка е отнесен в морето, а подпорната преградна стена, разделяща ивицата от морската градина е срината до основи. "Положението е много тежко, бих казал дори критично. Необходими са спешни мерки за запазване на пясъка, който е останал и за възстановяване на огромните количества отнети от морето“, смята Кирил Спасов, управител на концесиониращата компания. Първоначалните сметки сочат, че са необходими солидни и непредвидени инвестиции. Концесионерът търси и съдействието на институциите, без чието разрешение не може да се предприемат възстановителни мерки.

Той е изпратил писма до министъра на туризма, до РИОСВ, Басейнова дирекция и до кмета на Созопол, с искане  те да дадат становище с какви мерки и по какъв начин следва да се възстанови целостта на плажовете, откъде да се осигури пясък, както и да се разреши на концесионера да използва необходимата техника за отстраняване на щетите.

Според Спасов ивиците щяха да са с по-добро състояние, ако имаше предпазни пясъчни диги.

Автор на статията:
Слав Велев
вода плаж щети плажове Созопол наводнение Харманите централен
0 коментара
fallback
fallback