IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
19:55 | 14 април 2015
Обновен: 01:09 | 12 септември 2024

Премиерът: Намерихме необходимия мотор за газовия хъб

Бойко Борисов е на посещение във Франция

По материала работи: Борис Проданов
Премиерът: Намерихме необходимия мотор за газовия хъб

Партньорството между България и Франция датира от дълбока древност, заяви президентът Франсоа Оланд, който направи съвместно изявление с премиера Бойко Борисов в Елисейския дворец.


Оланд отчете културните отношения между двете страни и каза, че Франция и България ще се справят и с по-сложни въпроси като тероризма.


Премиерът Борсов, който заедно с делегация е в Париж за откриването на изложбата "Епопея на тракийските царе – археологически открития в България" в Лувъра, каза, че България е държава, която лежи върху три епохи и хората трябва да я познават, да я виждат колкото може повече, защото нашата родина е богата на история и култура, и това е пътят към Европа – по-доброто ни опознаване.


Двамата са говорили и за енергийната диверсификация. Френският президент отбеляза, че иска френските фирми да бъдат ангажирани изцяло в този процес. С премиера Манюел Валс ние ще се занимаем и искаме ЕДФ да присъстват в България, знаем, че има преговори, каза Оланд.
"Българската икономика разполага с огромни възможности, за да приеме френски фирми", каза още президентът Оланд.


Всичко, което казва президентът Оланд, ние го подкрепяме, работим по него. Сътрудничеството ни е много добро, каза премиерът Бойко Борисов. Той отбеляза, че Франция винаги се е намесвала в тежки и важни за България моменти.


Премиерът се спря на възможността страната ни да изгради газов хъб, който да получава природен газ от различни източници, сред които втечнен природен газ от ВПГ-терминали, собствен български газ добит от шелфа на Черно море, където в проучванията участва френският гигант "Тотал" и др. По предварителни проекти той трябва да е близо до Варна.


Борисов смята, че благодарение на своето стратегическо положение България заслужава да изгради подобен газов хъб.


"Въпреки нашите усилия, стигнахме до извода и аз съм много щастлив, че президентът Оланд ме разбра, мога да кажа, че намерихме необходимия мотор, който да ни помогне за осъществяването на тази идея", каза българският премиер, цитиран от правителствената пресслужба.

 

Коментари

Новини Варна