IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
14:56 | 14 април 2015
Обновен: 08:40 | 31 август 2024

Спасиха бебе с вътреутробно кръвопреливане

Нероденото дете имало тежка анемия

По материала работи: Златина Добрева
Спасиха бебе с вътреутробно кръвопреливане

В средата на март в столична болница се е родило първото бебе след петкратна успешна интраутеринна трансфузия на кръв.

Лекарят спасил живота на бебето е д-р Кристина Чачева, специалист Пренатална диагностика. Тя използвала високоспециализираната процедура – преливане на кръв на плода още в утробата на майката.

Нероденото дете имало тежка анемия, водеща до сърдечна недостатъчност и събиране на вода в организма. Майката решила да потърси помощ в болницата, след като в други лечебни заведения я посъветвали да направи аборт, пише днес.бг.

След направените изследвания при майката е установена висока концентрация на антитела, които водят до унищожаване на еритроцитите в кръвта на бебето.

Лекарите веднага започват да търсят кръв за да извършат операцията.

Кръвта, която се прелива на бебето вътреутробно се подготвя изключително прецизно. Тя трябва да отговаря на редица специфични изисквания и се различава значително от кръвта, която се прелива на вече родени деца.

За два дни болницата събира необходимото количество кръв. Първото преливане е 30 мл, а след още два дни лекарите прелели отново същото количество. Две седмици по-късно бебето получава още 40 мл. Процедурите били общо пет.

Трансфузията се извършва под постоянен ултразвуков контрол. Със специална игла се пробожда пъпната връв и бавно се инжектира подготвената кръв, като постоянно се следи състоянието на плода.

Тъй като най-честата причина, която налага интраутеринното трансфундиране е несъвместимостта на резус фактора на майката с плода, е важно жените с отрицателен резус фактор да не забравят да преминат всички изследвания по време на своята бременност.

Коментари

Новини Варна