IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
09:10 | 8 декември 2020
Обновен: 20:21 | 20 октомври 2024

Дете ми е, не мога… Защо родители биват пребивани от децата си, но крият?

Съпруг помля жена си пред болница, тя звънна на полицията, но отказа да пусне жалба

По материала работи: Слав Велев
Дете ми е, не мога… Защо родители биват пребивани от децата си, но крият?

Деца и внуци пребиват жестоко и тормозят психологически родителите си, а те крият от срам. Дори да позвънят за помощ на тел. 112, после категорично отказват да подават жалби срещу тях. Мотивът винаги е един и същ: „Дете ми е, не мога“.

Това разкриха криминалисти, които работят по случаи на домашно насилие, пред „Телеграф“, предаде "Монитор". По думите им това е най-новата тенденция по време на втората вълна от COVID-19, която затвори в домовете им хиляди семейства. „Мъжете, които пребиват жените си, а посягат и в нередки случаи на децата, са еднакъв брой. Те не се променят и не зависят от епидемията от коронавирус. Но сега, особено през ноември, когато хората останаха повечето у дома, има все повече случаи на деца и внуци, които посягат на родните си майки, бащи, баби и дядовци“, допълниха полицаите. От МВР отчетоха, че сега - през втората вълна на смъртоносния вирус, има по-малко случаи на домашно насилие в сравнение с първата, която беше от март до май. Тогава сигналите през тел. 112 са били 4875, а заповедите за защита - 556. Данните обаче абсолютно не кореспондират с истинското положение, тъй като жертвите категорично не искат никой да знае за болката им и мълчат. 80% от тях не подават жалби, а по закон, за да се издаде заповед за защита, трябва първо да се оплачат в полицията.

„Случаите на домашно насилие през втората вълна на пандемията наистина намаляват.

За ноември имаме 12 нови сигнала и 4 молби за защита. През октомври бяха 9 и 4 молби. За сравнение през септември са 11 сигнала и 4 молби, а през август - след отпускане на първите мерки - 22 сигнала и 8 молби“, каза за „Телеграф“ Женя Петрова от асоциация „Деметра“, която оказва помощ на жертви на насилие. Тя разказа за ужасяващ случай на брутална агресия от син към майка му - инвалид, разиграл се в пика на втората ковид вълна. Мъжът бил безработен и нямал никакви доходи. Майка му пък взимала храна от социалния патронаж и скромни помощи. Извергът редовно я биел и тормозел, за да й вземе яденето. Последният път - само преди няколко седмици, обаче прекалил с юмруците. Възрастната баба била вкарана в болница с няколко сериозни травми. След изписването дъщеря й разбрала какво се случва и я прибрала у дома да се грижи за нея. „Повечето родители и най-вече майките, дори да започнат полицейско или съдебно производство срещу децата си, после се отказват. Притесняват се дали синът или дъщерята ще живее на улицата и в крайна сметка отново ги приемат обратно. Тормозът и побоите обаче също се връщат“, отбеляза Петрова.

Не са малко и случаите, при които внуци обират и изнасят всичко ценно от домовете на своите баби и дядовци

и го продават. Ако възрастните хора се дърпат и правят забележки, ги пребиват. В разгара на втората вълна на пандемията в Пазарджишко има два такива случая. Единият е в с. Ивайло. Там внук наркоман буквално оголил дома на баба си, рязал и различни метални предмети, за да ги продаде за скрап. Когато отчаяната пенсионерка подала сигнал на тел. 112, а полицаите отишли на място, заварили скелето на асмата разрязано и подготвено за изнасяне. Бабата обаче се разплакала и не подала сигнал, за да не арестуват внука. При втория случай от с. Сарая по същия начин внук, но комарджия, обирал регулярно дома на дядо си, а после го биел, ако не си даде и пенсията. Там сигнал също не е пускан.

Само преди четири дни в София се разигра един от най-бруталните случаи на домашно насилие в хода на втория частичен локдаун,

споделиха полицаи пред „Телеграф“. Съпруг от провинцията довел жена си на лекар в ортопедията в Горна баня. Точно пред болницата обаче се изнервил по незначителен повод и буквално помлял жената. Тя успяла да се отскубне и със сетни сили се скрила в близката бензиностанция на ОМВ. Позвънила на тел. 112 и поискала помощ. Незабавно полицаи от 6-о РПУ реагирали, но минути по-късно жертвата се обадила отново. „Размислих. Няма да подавам жалба. Тръгваме си обратно към къщи“, казала през сълзи тя и затворила телефона. Седмица преди нея пък млада жена обаче се престрашила и подала сигнал в полицията. Споделила, че мъжът, с когото живеела на семейни начала, години наред я биел редовно. При последния ужас я блъскал с юмруци в лицето. Тормозът бил ежедневие, но мислела, че няма да оживее, ако още един път й се случи, и се изнесла. По подобен начин реагирала и друга жена, която била плашена с убийство пред двете й деца от насилника съпруг. Полицаи коментираха, че най-често извергите употребяват алкохол, наркотици или имат друга зависимост.

Мъж вика ченгета да се разправят с жена му, гонела го от вкъщи

Куриозен случай на домашно насилие, но от жена към мъж, се разиграл точно в пика на втората ковид вълна в Пазарджик. Около полунощ на тел. 112 позвънил притеснен мъжки глас. Човекът извикал полиция да отиде в дома му, където се е развилняла съпругата. „Извиках ви вас да се разправяте с нея, защото ако я набия, после мен ще арестувате и обвините за домашно насилие“, ожалил се подпийналият човек. Съпругата му пък се оказала още по-пияна и се държала агресивно към всички. Опитала да ги гони, но в крайна сметка униформените я умилостивили, сдобрили ги и не се стигнало до гонене на мъжа.

Съдят изверг, убил приятелката си с ритници

Изверг уби приятелката си от бой във Варна точно в пика на първата ковид вълна през март, а сега го дават на съд. 30-годишният мъж имал връзка от пет години с жената. На 9 март двамата отишли на гости на техен общ приятел. След като пийнал, насилникът се ядосал на гаджето си и му ударил силен шамар. От удара момичето паднало на земята, а той започнал да я рита в корема и гърдите. Домакинът пък извикал полиция. Още преди да дойдат полицаите, извергът си тръгнал. Пред ченгетата жената не посмяла да натопи половинката си и се прибрала у дома. След няколко дни приятелят на двойката отишъл в дома й, за да види как е жената. Тя не можела да ходи от болки в гърдите. Откарали я в болница „Св. Анна“, но издъхнала. Варненската прокуратура е повдигнала обвинение на 30-годишния насилник, което е за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда. Ако се докаже вината му, побойникът може да лежи в затвора от 2 до 8 г.

Килия за гард помлял бебето на любовницата

Млад охранител от столична фирма отива за постоянно в ареста по обвинение, че е пребил с особена жестокост 3-годишното дете на любовницата си. Гнусното престъпление стана миналата седмица, а от прокуратурата обявиха, че побоят е нанесен, докато детето е в дома на 30-годишния охранител. Той имал интимни отношения с майката, която обаче имала здравословен проблем. Тя живеела с детето си в апартамент в кв. „Захарна фабрика“. Във фаталния ден обаче били в апартамента на гарда. Той удрял детето по главата и тялото, като му нанесъл телесни повреди на рамото, ръката и главата. Преди ден Софийският районен съд го остави за постоянно в ареста.

Коментари

Новини Варна