Варна 15°
fallback
България
15:45 | 18 ноември 2020
Обновен: 11:30 | 20 октомври 2024

Държавата купува Ремдесивир за 14 млн. лв., влага още над 6 млн. лв. в COVID ваксина (ВИДЕО)

По желение всеки ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира, обеща Борисов

По материала работи: Слав Велев

Държават купува Ремдесивир за 14 млн. лв., а още 6 млн. лв. ще вложи във ваксини срещу коронавирус, реши Минситерския съвет. За решенията пръв съобщи премиерът Бойко Борисов във Фейсбук, предаде "Монитор".

"В името на здравето и живота на пациентите днес взехме още едно важно решение – с осигурените от правителството 14 000 000 лева ще се закупят още 17 280 флакона ремдесивир, който в комбинация с други медикаменти, спасява живота на тежкоболните българи с COVID-19", написа Борисов и допълва: "Всеки ден предприемаме необходимите действия, за да може нашите лекари да разполагат с всички лекарства, за които световният опит показва, че помагат на заболелите от новия тежък вирус". Към момента са налични около 2000 флакона ремдесивир.

За ваксините срещу коронавируса и участието на България в закупуването им заедно с другите страни от ЕС той коментира:

"Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19. За да бъде гарантиран този достъп на българите, както и нужните на страната ни количества, днес правителството отпусна 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС.  Ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно, като вече е налице готовност и за поставянето й", написа премиерът.

 

По-рано Министерския съвет излезе и с други ключови решение за борбата с коронавируса. 80 млн. лв. отиват за медиците на първа линия.

 

Догодина за пенсионерите ще бъдат отпуснати допълителни 318 млн. лв.

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback