Варна 11°
fallback
България
09:10 | 18 ноември 2020
Обновен: 08:44 | 20 октомври 2024

Ново 20: Детски – за бедните, а за останалите данъчна отстъпка. Ще се случи ли?

Здравни препоръки как да се организират изборите и преброяването, поиска Дончев

По материала работи: Слав Велев

Детски надбавки от 50 лв. да се дават само на семействата с ниски доходи, а останалите да получат данъчни облекчения. Такава идея са обсъдили вчера патриотите и ГЕРБ. Предложението на ВМРО е тези родители да могат да приспадат 4500 лв. от облагаемия си доход, предаде "24 часа".

 

Това ще даде ефект от 450 лв. върху размера на данъка, обясни зам.-председателят на партията Искрен Веселинов. Той обяви във фейсбук, че финансовият министър Кирил Ананиев е изразил съгласие, че всички български деца трябва да получат подкрепа. В момента от облагаемия доход на единия родител се приспадат 200 лв. на дете, ефектът е спестени 20 лв. от данъка.

 

Идеята на кабинета надбавките догодина да са за всички деца мина на първо четене, но преди второто ГЕРБ внесе детските да останат само за семействата с ниски доходи. По данни на МФ през 2020 г. ги получават към 570 хил. деца от общо 1 250 000.

Разширяването на помощта за още около 680 хил. деца щеше да струва още 390 млн. лв. Освен това с новите текстове на ГЕРБ се вдигат размерът на надбавката, но и прагът за получаването ѝ - от 410 лв. доход на глава от семейството той става 510. Сумата за едно дете от 40 лв. в момента се вдига на 50, за две - от 90 на 110 лв. За 3 деца догодина ще вземат 165 лв., за 4 - 185 лв. 80% от тази суми ще се полага при официален дохотд между 510 лв. и 650 лв. на човек.

Развръзката идва, след като ВМРО предупреди, че ще гласува против, и внесе предложение детските надбавки да са за всички. Синдикатите на МВР пък поискаха извинение и дори депутатски оставки заради мотивите, с които ГЕРБ внесе поправката. В тях пише, че “се осигурява допълнителен ресурс в размер на 204,86 млн. лв. Същите да се използват за осигуряване на необходимия ресурс за лекари, за специалисти от професионално направление “Здравни грижи”, за санитари и за служителите на МВР”.

 

Въпреки това премиерът Бойко Борисов и министър Ананиев вчера твърдо отрекоха управляващите да смятат да прехвърлят спестените пари от децата за заплати на медици и полицаи. “Това, което излезе в средствата за масова информация, че има някакво противопоставяне между получаването на 15% увеличение на заплатите на работещите в системата на МВР и родителите на деца, не е вярно. Необходимият ресурс бе осигурен от преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет”, заяви Ананиев на съвещание в МС. “Навсякъде ни критикуваха, че децата на заможните родители ще получават и те тези надбавки. Затова решихме да се върнем на стария вариант. Мисля, че е справедлив и точен и той няма нищо общо с полицаите, така че не ги преплитайте двете неща, защото първо - не е честно, второ - не е красиво”, заяви Борисов.

 

На срещата социалната министърка Деница Сачева отчете, че ще се раздадат 470 хил. пакета храна. От 16 хил. души в домовете за стари хора около 900 са заразени.

“Имаме огромна база като болнични легла, но трябва да се съсредоточите върху хората със съпътстващи заболявания, те да влизат в болница. Защото тези 14 дни за заболелите с коронавирус са много тежки”, заяви Борисов. Увери, че ще се осигурят видове ваксини, които предлага ЕК, а ако трябва - и фризери ще купим. Възложи на здравния министър да изготви план за ваксинирането на рисковите групи от населението, за когато страната ни вече има одобрените ваксини.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев пък поиска ясни препоръки от здравните власти как да се проведат парламентарните избори и преброяването догодина, така че да не се генерира допълнителен риск.

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback