IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
08:30 | 15 ноември 2020
Обновен: 03:49 | 12 октомври 2024

4 мм грайфер на гумите става задължителен от днес

КАТ следи за нарушители в традиционната акция "Зима"

По материала работи: Слав Велев
4 мм грайфер на гумите става задължителен от днес

От 15 ноември до 1 март протекторът на гумите трябва да е не по-малък или равен на 4 мм. Това изисква законът у нас, като няма изрично изискване през зимата да караме със зимни гуми.


Състоянието и дълбочината на протектора на гумата е от огромно значение за коефициента на сцеплението с пътната настилка.

 

Дълбочината на протектора оказва значително влияние върху коефициента на сцепление. По последни изследвания дълбочината на протектора може да доведе до изменение на коефициента на сцепление до 80%, тоест при намаляване на дълбочината на протектора, коефициентът на сцепление намалява. Другото основно свойство на протектора е твърдостта. При съвременните гуми се използват материали, които са със значително подобрени свойства, тоест твърдостта им е значително по-ниска от тази на старите гуми.

 

Ако протекторът на гумите е под 1,6 мм, автомобилът се спира от движение и се налага глоба на водача.

 

В някои страни в Европа не се допуска употребата на гума, по-стара от две години. 

 

В момента се провежда акция "Зима”. От 21 ноември катаджиите ще обърнат особено внимание на състоянието на гумите и на всички системи, имащи отношение към движението през зимата.


Промяната на атмосферните условия почти винаги може да стане причина за тежки произшествия.


Изследване сочи, че зимната гума спира на 25-тия метър, докато лятната ще спре чак на 53-тия - два пъти по-голямо разстояние.

 

Резките маневри и високата скорост на автомобила излагат шофьора и пътниците на по-голям риск в тежките зимни условия, така че нека всеки подходи отговорно към особеностите и изискванията на сезона. 

Коментари

Новини Варна