Варна
fallback
България
09:00 | 14 ноември 2020
Обновен: 19:40 | 19 октомври 2024

Румен Радев: Правителството ръси пари напосоки, но ефект не се вижда

Протести "За" и "Против" държавния глава съпътстваха участието му в "Панорама"

По материала работи: Слав Велев

Кадър: БНТ

 

Напоследък чухме самопризнание, че вирусът е оставен да се развива масово. Затова днес виждаме резултата. В тази обстановка правителството някак си бяга след кризата и ръси пари напосоки, но ефектът не се вижда. Затова си мисля, че тук в никакъв случай не трябва да търсим някаква отговорност и да обвиняваме хората, че са несъзнателни или недисциплинирани. В тази ситуацията развитието на кризата ще зависи много повече от отношението на хората към пандемията, отколкото от действията на правителството. Това заяви президентът Румен Радев в предаването "Панорама" по БНТ, предаде "Труд".

 

Призовавам всички сънародници към спазване на мерките. Нека пазим нашите лекари и медицински сестри, зaщото други нямаме. Те работят на предела на силите си, заслужават всички социални и битови условия, за да изпълняват мисията си, коментира Радев.

 

Президентът не разполага с реални инструменти за управление. Знаете, че направих серия от обръщения към народа и НС. Посещенията ми в болници, общини, фирми, във всички изявления, които съм давал, аз призовавах към стриктно спазване на мерките, към търсене на баланс между здравни, социални и икономически мерки, отбеляза президентът.

 

Никога досега не съм имал положителен тест за КОВИД. Всички тези внушения, че пръскам зараза у нас и в чужбина, са израз на безсилие. Получих кратък смс :"Ген. Петров е положителен за КОВИД". Има си орган, който налага и отменя карантина. Когато РЗИ ми връчи този документ, аз спазих всички изисквания. Естонската страна не ми е прекратявала визитата, това е споразумение между мен и президента на Естония. На какво основание да се самоизолирам и как да преценя. Аз съм в такъв режим от началото на пандемията, в контакт съм с хиляди хора. Нима някой от тях според вас не е бил носител на вируса? Спазвам всички мерки за хигиена, за дезинфекция, само преди дни съм имал отрицателен тест, каза още президентът Радев.

 

Настоявам в преговорната рамка със Северна Македония да се открие отделна глава и там да се заложат всички критерии за добросъседство, заяви Радев. Той изрази съмнение за подводни камъни. Според него България трябва преди всичко да отстоява своята история, език и идентичност. „Никой друг освен нас самите няма как да го направи. Аз съм убеден, че работейки кооперативно и откровено. Това е много важно с нашите съседи и братя, ние ще намерим правилното решение, но след като Договорът за добросъседство не ни води до тях, ние сме правото си да търсим други средства. Не България е кандидат за член, а Р Северна Македония. Тя трябва сама да реши дали да продължава с идеологемите на омразата от миналото или да тръгне по едно демократично развитие“, посочи още президентът. 

 

„За мен е важно, че успях да убедя българското правителство, че не може да има безусловна подкрепа. Преди една година свиках извънредно Консултативно съвещание и постигнахме съгласие, че трябва да има национална рамка. Тя се прие. Национална рамкова позиция от българския парламент, която отстоява много обективно“, допълни още държавният глава. 

 

Той обърна внимание, че Германия се вслушва все повече в нашите аргументи и подканва в кооперативност не само България, както беше преди, а и Република Северна Македония. 

 

Той коментира, че разговорът  с президентът Пендаровски е бил много откровен. „Знам, че е трудно. Това е обект на вътрешнополитически противоречия. Но мен ме интересува едно – какво прави държавното ръководство на Република Северна Македония по отношение на държавната политика за учебници, музеи, паметници, официални рубрики на обществените медии и сайтове и изследвания на научни организации и институти“, посочи още Радев.

 

България е отговорен член на ЕС, и ние като отговорен член не можем да си позволим лукса да внесем още един проблем в този съюз. Ние трябва да намерим решение, но трябва да търсим и да стъпим на истината. Има достатъчно исторически факти каква е истината. България трябва да отстоява своето културно наследство и идентичност, каза Радев. Той даде пример с Гърция. 

 

На въпрос дали е възможно до вторник България и Северна Македония да се разберат, държавният глава коментира: „Смущаващо е мълчанието на българското правителство. То няма ясно изразен апозиция. То има правилни позиции, но няма ясно изразени механизми, по които смята да постигне тази позиция“, каза още държавният глава. 

 

Моята партия е партията на почтените българи демократи и родолюбци, каза Радев, “Срещам ги по площадите в цялата страна. Това, което ги обединява е убеждението, че този режим е компрометиран, че трябва да си върнем закона и справедливостта. Бъдете уверен, че ако се наложи да създавам партия, вие първи ще разберете“, каза Радев. 

 

На въпрос дали изключва този вариант, държавният глава отговори: „Зависи от обстоятелствата“. Попитан докато е президент дали ще прави партия, Радев обясни, че има ясни конституционни задължения. „Факторите са време, обстоятелства, много неща“, допълни той. 

 

Президентът припомни, че отдавна е заявил, че подкрепя всяка една партия, която поставя България и българския народ на първо място.

 

Според него смяната на режима на Бойко Борисов е належащ, защото тъкмо той, а не пандемията, са вкарали България в друг коловоз. 

 

На въпрос какво е щяло да се случи, ако премиерът подаде оставка, а страната остане без парламент, държавният глава коментира: "Нима г-н Борисов управлява с парламент? Изобщо означава ли за него нещо парламентът?", попита Радев.

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback