Варна 15°
fallback
България
08:12 | 11 ноември 2020
Обновен: 13:16 | 19 октомври 2024

Почитаме Светите мъченици Мина, Виктор и Викентий

На 11 ноември се отбелязват редица празници. Вижте кои са те

По материала работи: Слав Велев

Днес Православна църква почита паметта на Светите мъченици Мина, Виктор и Викентий.  Свети мъченик Мина бил войник, убит в Египет за Христовата вяра. Той е известен великомъченик и чудотворец, закрилник на жените, дома и семейството. Виктор - също е войник, пострадал при император Антонин в Италия в името на Христовата вяра, а Св. Викентий бил дякон, пострадал вимето на вярата в испанския град Валенсия при император Диоклетиан.

В народните представи днешният ден е средата на периода от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват т.нар. "Вълчи празници". "Вълчите празници" водят след себе си най-дългите нощи. Днес хората довършват всички започнати ремонти, поправят огради и запушват процепите, през които може да се промъкнат зли сили.

 

Днес имен ден празнуват: Виктор, Виктория, Мина, Минка Минко и Минчо.

 

През 2010 г. Министерският съвет реши 11 ноември да бъде обявен и за професионален празник на охранителя и частната охранителна дейност. Честит празник на всички които празнуват днес!

 

Няколко държави, сред които Полша, Белгия и Франция, отбелязват днес Деня на примирието, в чест на годишнината от края на Първата световна война, която спира в 11:00 на този ден през 1918 в гората край Компиен, където в личния вагон на Фердинанд Фош е подписано примирие между Антантата и Германия, с което се слага край на Първата световна война.

 

Ето още няколко интересни събития свързани с днешния ден:

 

- 11 ноември е определен за Световен ден на пазаруването и има пряка връзка с Деня на ергените или, както още го наричат – Деня на самотните сърца, който в Китай също се отбелязва на 11 ноември;

- Днес е още Международен ден на енергоспестяването;

 

- Ден на независимостта на Полша;

 

- 1930 г. — Алберт Айнщайн получава патент за проектирания от него през 1926 г. първи рефригенератор (хладилник);

 

- 1983 г. появява се прототипът на първия компютърен вирус;  

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback