IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
09:20 | 6 ноември 2020
Обновен: 10:05 | 16 октомври 2024

Пак погледнаха към училищните лавки и пак забраниха храните с палма

По материала работи: Слав Велев
Пак погледнаха към училищните лавки и пак забраниха храните с палма

Мазнината в храните, предлагани в училищата и детските градини, трябва да бъде само краве масло, слънчогледово олио или зехтин. Това предвижда наредба за изискванията към храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и лавки, пусната за обществено обсъждане, пише "24 часа".

 

Хидрогенираните растителни мазнини са забранени.

 

Наредбата дава възможност, но не задължава в училищата да се предлагат и биопродукти.

 

Според мотивите на земеделското министерство съвременните родители все повече предпочитат да хранят децата си с биохрани, защото в тях няма остатъчни вещества, които да причиняват алергии.


Както и в досегашната наредба млечните продукти трябва да са по БДС, а месните - по утвърден стандарт. Сиренето обаче не може да е от овче мляко, защото е записано, че трябва да е произведено от сурово краве, козе и/или смес между тях. Предлаганият айрян в училищата трябва да е от българско кисело мляко без добавяне на сол. Не се разрешават ядки в яслите, а в детските градини трябва да са смлени. 

Коментари

Новини Варна