IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
15:09 | 6 април 2015
Обновен: 23:00 | 2 септември 2024

Преобърнатият камион без нито един технически преглед

Той не е съществувал в регистрите на държавата

По материала работи: Борис Проданов
Преобърнатият камион без нито един технически преглед

Камионът, превозвал хора, който се преобърна край Върбица, никога не е минавал през технически прегледи.


Това съобщи пред журналисти в Шабла министърът на транспорта Ивайло Московски, като цитира резултатите от проверка на автомобилната администрация.


Тежкият инцидент стана в събота, а в камиона са пътували около 40 души - берачи на див чесън. 56-годишна жена от Върбица загина на място, а в шуменската болница бяха откарани 14 жени и шестима мъже, сред тях - и водачът на товарния автомобил - Орхан Шабанов (41 г.) от Върбица.


"Тежкотоварният автомобил има единствено първоначална регистрация в КАТ и след това не е съществувал в регистрите на държавата, не е бил обявяван, че се използва, още повече за превоз на хора", каза Московски като изрази съмнение, че за камиона са плащани данъци и такси.


Министърът добави, че ако камионът е бил в полезрението на автомобилната инспекция, е щял да бъде спрян от движение, предаде БТА. Според Московски обаче физически не е възможно органите на автомобилната администрация да бъдат на всеки един път, за да установяват такива нарушения.


Ивайло Московски коментира още, че в подобен инцидент има и лична отговорност на пътниците и изрази учудване как е възможно хората, които не са били обезопасени по никакъв начин и са смятали, че това е неправилно, да се качат в камиона.


По-рано днес зам.-кметът на община Върбица Борислав Георгиев съобщи, че районът на катастрофата вече е обезопасен. Той обясни, че от години сезонната работа е единствената възможност за прехрана на повечето хора в региона.


Безработицата във Върбица е близо 58 процента и много хора разчитат на брането на билки, за да осигурят препитанието си, съобщи Нова телевизия. Близки на пострадалите при катастрофата разкриха, че те получават по 30 стотинки за килограм набран див чесън. Така изкарват от 5 до 10 лв. дневно.

Коментари

Новини Варна