IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
14:09 | 6 април 2015
Обновен: 00:27 | 3 септември 2024

Превръщат здравната ни система в черна борса, твърдят медици

Протест ще има утре срещу новата методика за финансиране на здравните заведения

По материала работи: Борис Проданов
Превръщат здравната ни система в черна борса, твърдят медици

Медици от цялата страна ще протестират утре срещу новата методика за финансиране на лечебните заведения.


На пресконференция в БТА лекари обявиха, че във вторник, на Световния ден на здравето, символично ще се закичат с протестни лентички.

 

Действията им са провокирани от предлаганата нова система за финансиране на болниците, която въвежда три здравни пакета и листа за чакащи.


Андрей Марков, заместник-председател на учредилата се наскоро Българска болнична асоциация, изтъкна, че няма по-голяма трагедия от това да кажеш на болен, че не можеш да го приемеш, защото клиничната пътека е с изчерпан лимит.


"Колкото и да критикуваме системата, благодарение на НЗОК и на пътеките, имаме един от най-добрите достъпи до помощ в Европа. Колкото и да са нерационални пътеките, в момента поне ни се плаща за извършена дейност. Парите по един или друг начин следват пациента", очерта той настоящата ситуация.


Марков обаче е притеснен от бъдещето именно заради новата методика. Той я сравни с въвеждане на военновременна система. "Трябва да си продаваме на пациентите купони - ще се получи черна борса, плащания под масата", разтревожен е той. По думите му методиката е командно-административна.


"Няма ясни правила за листи на чакащите. Не е работещо за никой от нас, нито за гражданите здравните мениджъри сами да определят кой ще чака и колко", недоволни са медиците. Те гарантират, че нито един от тях няма да връща пациентите.


Тази методика обаче ще затрудни финансирането и може да доведе и до фалити на лечебни заведения, притеснени са лекарите. Според тях болниците влагат точно толкова, колкото е нужно за лечението на един пациент, не влизат в умишлен преразход. От думите им стана ясно, че в градовете вече са почнали лекарски подписки срещу методиката, като те били подкрепени и от организацията на общинските болници.
Доцент Стайко Спиридонов, председател на Националното сдружение за здравна политика и мениджмънт, изтъкна, че трябва да се обърне внимание на отношението пациент-лекар-общество, тъй като то е нарушено отвсякъде. Пациентът е болен, лекарят е недоволен, няма точно и справедливо разпределение на средствата, обществото страда от това", смята Спиридонов.


Според него с методиката се стига до това пациентът да следва парите. Как ще върнем пациент, като му кажем, че нямаме пари за него, нарушаваме основното му право, че той има свободен достъп до всяко лечебно заведение, възмутен е медикът.


По негова преценка остойностяването на медицинската услуга е първото, което трябва да стане, за да се каже колко струва всеки пациент на когото и да е.


"Ние не знаем какво продаваме като медицинска услуга на НЗОК, тя не знае какво купува - казваме един усреднен за миналата година бюджет, ограничаваме пациентите. Не са много болниците, много са леглата, но те не са оценени, защото нямаме още здравна карта", очерта проблемите на системата Спиридонов.


За него проблемът се решава не с административно, а с държавно регулиране - да се остойности, да се определи основният пакет и той да се надгради, а не да се дели.


Лекарите вече имат и свои предложения за промени, които да са в техен интерес - БЛС да стане лекарска камара, да се върнат националните медицински институти с държавна помощ, за да развиват високотехнологична и здравна дейност, либерализация и повече пазар при услугите с държавна, а не с административна регулация.


Говорим от 20 години за самоучастие в здравеопазването. "Без самоучастие на пациента никога няма да можем да регулираме разходите", коментира Спиридонов.


Като здравен мениджър той обяви, че е невъзможно да има болници, които да са на печалба и той никога не би си пожелал да види такава - това значело, че тя или пести от пари за лечение, или от пари за заплати, твърди news.ibox.bg.

 

Коментари

Новини Варна