IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
12:00 | 6 април 2015
Обновен: 23:18 | 12 септември 2024

Започва промяна на учебниците

До две седмици ще стане ясно кои учебници първо ще бъдат обновени

По материала работи: Борис Проданов
Започва промяна на учебниците

Министърът на образованието Тодор Танев обяви, че сегашните учебници трябва да бъдат променени заради грешки и проблеми в тях.


"В учебниците, които се сега се използват, има проблеми и грешки и с тяхната промяна сме се забавили с десетилетия. Електронни или хартиени, учебниците трябва да бъдат променени. Ще започнем с учебниците от първи до четвърти клас, които не са толкова обемни", посочи министърът.
До две седмици той ще обяви кои учебници първо ще бъдат обновени.


Тодор Танев коментира пред журналисти, че хартиените учебници на този етап няма да отпаднат, макар и да се върви към електронно съдържание.


През януари родители във Варна поставиха ултиматум за незабавна смяна на учебниците до 7 клас. Тогава просветният министър обеща нови учебници, но след като има закон.


Миналата година историци също негодуваха заради изопачаване на факти в учебниците по предметите „Човек и общество“ и „История и цивилизация“ в училище, сред които, че Васил Левски е арестуван от полиция.


Тогавашният просветен министър проф. Анелия Клисарова обеща грешките в учебниците да бъдат поправени.


Тя дори лансира идеята само по един учебник да се преподава на децата от 1 до 7 клас. Тази идея обаче не бе одобрена от проф. Тодор Танев.
Редица предходни просветни министри също имаха идеи за пренаписването на учебниците, но това така и не се случи.

Коментари

Новини Варна