Варна 24°
fallback
България
10:02 | 5 април 2015
Обновен: 12:56 | 20 септември 2024

Учени: Красиви български имена изчезват

Най-много от новородените вземат Цветан и Цветанка, според БАН

По материала работи: Деян Михайлов

"Цяла градина" от фантастични български имена на растения вече са почти изчезнали и много рядко се дават на новородени деца - Босилка, Върбан, Ружа, Невена, Росена, Сълзица, Латина, разказа пред БТА доц. Петя Банкова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. На тяхно място възникват чуждоезичните им аналогии - Дейзи вместо Маргарита, Джасмин вместо Жасмина, Кармела вместо Лозанка. С времето са изчезнали и други имена, които не са успели да се наложат, като Хризантема, Гладиола, Циклама, Фиданка, Гюла, Трендафила. Тя признава, че цветните имена спрямо традиционния антропонимичен календар са значително намалени и изменени. Постоянни са емблематичните Цветан, Цветанка, Албена /което идва от планински божур/, останалите имена, като че ли се загубват в другата палитра от лични имена, смята експертът.

По думите на доц. Петя Банкова сред новородените деца с цветни имена най-много са наречени Цветан и Цветанка. Красиво женско име, което търпи своето възраждане, е Калина. Други популярни днес имена - Сеяна и Рая, също са адресирани към Цветница - едното е свързано с глагола "сея", а другото - с райската градина, обяснява етнологът.

От мъжките имена продължават да са харесвани Ясен и Явор - традиционни имена, заредени с много смисъл и послание на дървета символи, които са пазители и на семейството, и на приятелството, отбеляза доц. Банкова.

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback