IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
21:30 | 3 април 2015
Обновен: 08:54 | 8 септември 2024

Оставиха в ареста бившия зам.-шеф на митниците

Европейската заповед за арест е издадена на 1 април от прокуратурата във Вийнер-Нойщадт, Австрия

По материала работи: Деян Михайлов
Крадец задигнал играчки и се скрил в морето

Бившият заместник-директор на българските митници Румен Божинов, задържан в понеделник, остава в ареста, съобщи Дарик.

Това реши днес Хасковският окръжен съд, който уважи искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Съдът прецени, че са налице предпоставки и опасност Божинов да се укрие и възпрепятства наказателното производство срещу него в Австрия.

Европейската заповед за арест е издадена на 1 април от прокуратурата във Вийнер-Нойщадт, Австрия. 4 са описаните в нея обвинения: подправяне на документи под особена защита, изнудване в особено тежка форма, злоупотреба с доверие и измама в особено големи размери.

Пред съда Румен Божинов настоя да не бъде задържан. По-рано в съдебната зала той заяви: "Аз нямам никакво намерение да възпрепятствам австрийското правосъдие. Желанието ми е за един нормален процес и да бъде изпълнена тази европейска заповед".

Адвокатът му Георги Еленков посочи, че няма да обжалват определената днес мярка за неотклонение, тъй като желанието на клиента му е възможно най-бързо да бъде екстрадиран в Австрия, където да докаже своята невинност. По думите на Еленков в случая няма «нищо сериозно» и става въпрос за „женски истории". От няколко дни Божинов не бил в Австрия и не е знаел за прокурорската преписка и издадената европейска заповед за арест, каза още адвокатът му Георги Еленков.

 

Коментари

Новини Варна