IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
България
17:59 | 3 април 2015
Обновен: 09:27 | 8 септември 2024

Бодат говедата срещу "син език"

Ваксинацията започва до 20 дни

По материала работи: Деян Михайлов
Бодат говедата срещу "син език"

Очаква се до 20 дни да започне ваксинацията на говедата срещу заболяването „син език“ в страната. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров в Габрово.

Министърът  обясни, че сега се извършва тестова ваксинация на говедата, за да се види как препаратът въздейства на животните. Заместник-министър Цветан Димитров уточни, че предвид предстоящото отваряне на пазара за Турция за дребни и едри преживни животни, ще има изискване, те да бъдат ваксинирани.

По данни на Българската агенция по безопасност на храните, които заместник-министърът цитира, над 70 процента от овцете в страната вече са ваксинирани. Той препоръча на земеделските стопани да ваксинират и овцете под три месечна възраст, за да могат те да изградят имунитет срещу заболяването. Очаква се скоро Българската агенция по безопасност на храните да даде разрешение за прилагането и на други ваксини срещу „син език“.

Коментари

Новини Варна