IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:18 | 23 февруари 2015
Обновен: 18:50 | 7 септември 2024

Балчишко село дава дом на наши сънародници от Украйна

Жителите на Гурково със сърцераздирателно писмо канят хората да се спасят от войната

По материала работи: Лиляна Трънкова
Балчишко село дава дом на наши сънародници от Украйна

Балчишкото село Гурково посрещна първия бесарабски българин, избягал от войната в Украйна. Виталий Дрозда пристигна у нас само три дни след като хората от селото обявиха, че са готови да помогнат на сънародниците ни в страната на Петро Порошенко. Кметът Тодор Георгиев разказва пред "Стандарт", че идеята да предложат гостоприемството си на бесарабските българи възникнала случайно на общоселско събрание. "Хората се вълнуват от това, което става в Украйна, и така се стигна до събранието, на което написахме едно писмо и го изпратихме до организации на българите в Украйна. Селото има 570 жители и всички са готови да приемат хора и да им помогнат. Има и къщи, в които в момента никой не живее и техните собственици също заявиха готовност да ги предоставят", казва Георгиев.

Така в съботния ден пристига и първият бесарабски българин. "Настанихме го в дома на Мирослав Марчев. Той е на 60 години и живее в селото заедно със сестра си, но тя сега е в Испания, така че Марчев е сам. Той много се зарадва, че може да помогне", каза Георгиев. Дрозда е млад човек, семеен, с дете на годинка и осем месеца. Хората в балчишкото село са категорични, че ще му помогнат да подготви нужните документи за временно пребиваване, както и ще му окажат пълно съдействие скоро да пристигнат и съпругата, и детенцето му. Кметът разказа още, че Дрозда споделил как негови приятели са имали повиквателна за запас. Георгиев отправи апел и към други кметове на села в Добричко да приемат бесарабски българи.

Гурковчани изпращат сърцераздирателно писмо до сънародниците ни в Украйна, което гласи:

"Скъпи братя и сестри българи! Ние, жителите на село Гурково, България, изразяваме загриженост към тежките проблеми, застигнали вас, нашите сънародници от районите на Украйна, където се водят военни действия през последните месеци. С трепет следим новините, идващи от българските села и градове в Украйна. Няма човек в нашето село, който да не е съпричастен към съдбата ви.

Като българи, и преди всичко като хора, сме длъжни да помогнем на нашите братя, които в нечовешки условия, в условията на война и хуманитарна криза, са принудени ежедневно да се борят за оцеляването си. Няма сърце, което не би трепнало от новините, които всеки ден достигат до нас от Украйна.

Животът на човек е най-скъпото му богатство. И когато той е застрашен, нищо друго няма стойност. Ето защо ние се обръщаме към вас с готовност да ви помогнем. Не само нашите сърца, но и нашите домове са отворени за вас! С радост бихме посрещнали всеки българин, бягащ от човешката катастрофа в Украйна.

Нашето село разполага с всичко необходимо, за да можете да живеете в мир и спокойствие – лекар, зъболекар, детска градина, читалище с богата библиотека, поща, хранителни магазини, църква, стадион, спортна зала, интернет и др. Най-важното – много хора, разполагащи с къщи в Гурково, изразиха готовност да ги предоставят безвъзмездно на бесарабски българи, желаещи да се спасят от войната в Украйна. Къщите са изцяло пригодни за обитаване – електричество, водоснабдяване, имат всички условия за нормален човешки живот. Местните власти, в лицето на кмета Тодор Георгиев, също са готови да съдействат при устройването ви в Гурково. Не сте сами! Не сте забравени! Гурково е готово да ви помогне!"

Коментари

Новини Варна