IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
19:23 | 22 февруари 2015
Обновен: 18:41 | 7 септември 2024

Нотариуси скочиха срещу промени в Закона за адвокатурата

Щели да се облагодетелстват адвокатите, твърдят счетоводители.

По материала работи: Деян Михайлов
Нотариуси скочиха срещу промени в Закона за адвокатурата

Юрисконсулти, нотариуси и счетоводители се обявиха против законопроекта за промени в Закона за адвокатурата. Според тях чрез промените в закона се прави опит да се монополизират дейности, извършвани от други професии в полза на адвокатите. Общото становище е, че този законопроект е несъвършен и трябва да бъде изцяло отхвърлен.

Готвените в промени в Закона за адвокатурата ще облагодетелстват адвокатското съсловие за сметка на редица други професии. Една от тях е тази на счетоводителите, каза Катя Трънчева от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия:

„За нас основният проблем е, че редица дейности, които по своята същност са чисто административни, счетоводни, консултантски, дори куриерски и са окачествени като адвокатски в чл. 24, ал. 1 от законопроекта, затова по тази причина чрез чл.150 са забранени за извършване от други лица. Очевидно е, че в законопроекта не става дума за това и адвокати да извършват тези дейности, а само адвокати да имат право да ги извършват", заяви Трънчева.

По този начин счетоводителите и юрисконсултите ще бъдат закононарушители, извършвайки своята дейност, която в законопроекта вече е определена като адвокатска каза председателят на Националния съюз на юрисконсултите Кристина Димитрова.

Коментари

Новини Варна