Варна 13°
fallback
България
19:32 | 10 февруари 2015
Обновен: 09:30 | 25 октомври 2024

Плевнелиев свиква съвета за национална сигурност

Заседанието ще бъде през март

По материала работи: Деян Михайлов

Президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност през март. Тема на срещата ще бъде отбранителна политика и състоянието на въоръжените сили на България.

След провелото се днес заседание на съвета по отбрана, Плевнелиев, който е и върховен главнокомандващ въоръжените сили, призова за актуализация на бюджета за отбрана за тази година. И призова държава да вземе всички мерки срещу спекулациите и насаждането на страх в обществото, визирайки слуховете за мобилизация и информацията за разполагане на бойни части на НАТО на територията на страната.

На съвета по отбрана участваха президентът Росен Плевнелиев и военният министър Николай Ненчев, началникът на отбраната контраадмирал Румен Николов, висшия ръководен състав на армията и въоръжените сили на страната. Държавният глава призова за актуализация на бюджета за отбрана, защото рисковете за страната се увеличават, а средствата за отбранителна политика намаляват.

„Този план е приет в пълен консенсус. По него са работили три български правителства и два парламента. Предвидени са два вида мерки, едните за гарантиране на сигурността, другите - за адаптиране. Създаването на Координационен център на НАТО в София е част от този план”, заяви президентът относно изграждането на координационен центъра на НАТО в София.

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback