IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
17:03 | 7 февруари 2015
Обновен: 20:46 | 22 октомври 2024

Пожарникари искат спешна среща с премиера

Огнеборци и ръководство на МВР договориха само 250 назначени

По материала работи: Златина Добрева
Пожарникари искат спешна среща с премиера

Ръководството на МВР и пожарникарите, които излязоха на протест с искания за назначаване на нови служители и срещу намаляването на щатове, не постигнаха разбирателство дали празните бройки в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да бъдат съкратени, предаде БНР. Протестиращите обясниха, че още в началото на другата седмица ще искат спешна среща с премиера Бойко Борисов.
Десетки пожарникари се събраха в градинката до вътрешното министерство и раздадоха подписана от тях декларация с исканията им. В нея се настоява да бъде прекратена процедурата по съкращаване на 292 щатни бройки от структурите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", както и обезпечаване на незаетите над 1000 щата за огнеборци, спасители и служители. Според пожарникарите, ако тези щатове не бъдат попълнени, това ще постави под въпрос начина, по който пожарната реагира при усложнени ситуации.
По-късно няколко представители на протестиращите влязоха на среща при вътрешния министър Веселин Вучков. Единственото, което е било договорено на нея, е било до края на април да бъдат обявени конкурси за назначаването на 250 пожарникари. Това обяви председателят на синдикат "Огнеборец" в МВР Любомир Еленков.
Според него обаче тези места не са достатъчни заради текучеството в системата. Той даде пример с това, че през изминалото денонощие пожарната се е отзовала на 147 повиквания, а 97 все още не са отработени поради липса на хора. Еленков каза и че стачният комитет ще поиска среща с премиера, защото огнеборците се надяват на разбиране от негова страна.
От своя страна министър Веселин Вучков обясни, цитиран от dnes.bg, че няма да има съкращения на хора, а само на празни щатове. Той допълни, че изпълнява законови разпоредби, които са обнародвани в "Държавен вестник".
Утре Синдикалната федерация на служителите в МВР готви пресконференция, на която ще обяви недоволството си от промените в Закона за МВР.

Коментари

Новини Варна