IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
14:49 | 5 февруари 2015
Обновен: 03:41 | 20 октомври 2024

От 1 март ваксинират срещу „син език“

Министерският съвет отпусна 4,6 милиона лева

По материала работи: Златина Добрева
От 1 март ваксинират срещу „син език“

Възможно е от 1 март да започне ваксиниране на животните срещу „син език“. Това стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева. Тя припомни, че Министерският съвет е отпуснал 4,6 милиона лева за осигуряване на ваксината.
През миналата година болестта обхвана множество ферми из цялата страна. Затова бе решено през 2015 г. да се започне с ваксинация на животните, за да няма жертви и съответно огромни загуби за фермерите.
От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изразиха становище, че идната седмица ще има яснота дали на 1 март може да стартира ваксинацията на животните.
Експерти в бранша изразиха становище, че е възможно срокът да не се спази, защото имало проблеми с доставката на ваксините. Не мина и без протести на животновъди, които блокираха главен път Е-79 край Симитли.
Във Варна министър Десислава Танева обеща още, че животновъдите ще получат повече средства по време на новия програмен период на ЕС.
Деян Балевски

Коментари

Новини Варна