IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
16:44 | 2 февруари 2015
Обновен: 01:16 | 24 октомври 2024

Здравната каса ще плаща на лекари и болници без задължения към държавата

Здравната каса ще плаща на лекари, зъболекари, ДКЦ-та и болници

По материала работи: Юлиян Атанасов
Здравната каса ще плаща на лекари и болници без задължения към държавата


Здравната каса ще плаща на лекари, зъболекари, ДКЦ-та и болници само ако те нямат никакви задължения към държавата. Такова решение е взето от Министерския съвет, информираха от Лекарския съюз и от Зъболекарския съюз, цитирани от Дарик. От съсловните организации уточниха, че ще настояват въпросното решение да бъде преразгледано възможно най-бързо.
Този следобед за пореден път надзорният съвет на Здравната каса се събра на заседание, на което да гласува новите методики за финансиране на болниците.
Преди седмица съветът взе решение болниците, които предлагат спешен прием на пациенти, тази година да получат пари в размер на до 95 на сто от тези, с които са разполагали през 2014-а, а лечебните заведения, които не предлагат спешен прием, да получат до 90 на сто от това, което им е дадено преди година. Реши се също така ако една болница изхарчи по-малко от планираните за нея пари за едно тримесечие, остатъкът да не се прехвърля за следващите три месеца.
Тези правила не се харесаха на представителите на пациентите и на КНСБ в надзора. Според тях така гласуваните решения ще формират голям лист на чакащи пациенти, тъй като ще поставят болниците в недостиг на средства.

 

Коментари

Новини Варна