Варна
fallback
България
11:23 | 2 февруари 2015
Обновен: 03:21 | 25 октомври 2024

Подметнаха ресторантьорите за алергени в менюто

Заведенията са длъжни да информират за лактоза, глутен, яйца

По материала работи: Юлиян Атанасов

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проверява дали магазините и ресторантьорите спазват задължението да отбелязват алергените в менюто на своите заведения. Това заяви по bTV директорът на агенцията Пламен Моллов, цитиран от dnes.bg. Много заведения са абсолютно изрядни, особено по-големите и утвърдени вериги. Има обаче места, където алергените не се изписват. Според европейския регламент, който въведе това изискване, става дума за обозначаване например на лактоза, глутен, яйца, ядки, семена, соя. Рибата е алерген, но един рибен ресторант предлага само това, не е нужно специално обозначение, тъй като това се знае априори, обясни Моллов. В ресторантите вече слагат допълнителни таблици към менютата, но шефът на БАБХ обясни, че регламентът не изисква някакъв определен начин за изписването. Той изтъкна, че е бил даден буферен период, в който не са налагани най-тежките глоби, а са се издавали само предписания. За неправилно етикетиране първата глоба е от 500 до 1000 лева, а втората – между 1000 и 3000 лева. Същите изисквания важат и за храната, предлагана от сайтове. Ако доставките са от фирми фантоми, Моллов увери, че има как доставчикът да бъде хванат. Той коментира и снимки, пратени от зрители, на храна от некоректни производители – оцветен хляб, сирене с щипка за пране в него и др. В хлебозаводите е възможно при по-стари машини да допаднат метални части в крайния продукт, но с металдетектор това може да се предотврати, обясни Моллов. Той допълни, че при производството и опаковането на храни е важно да има добра практика, която да дава гаранции, че клиентите ще бъдат предпазени от неприятни изненади. Той смята, че от 1 март ще започне ваксинацията на животните срещу болестта „Син език“.

 

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback