IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
10:08 | 2 февруари 2015
Обновен: 07:27 | 22 октомври 2024

Електронното здравеопазване възможно най-рано след година

Това прогнозира проф. Петко Салчев

По материала работи: Юлиян Атанасов
Електронното здравеопазване възможно най-рано след година


Електронното здравеопазване може да стартира най-рано след година.
Тази прогноза на експертите от Националния център по обществено здраве и анализи представи пред БНР проф. Петко Салчев, директор на "Класификационни системи" в центъра. В момента идеята за електронно здравеопазване е неделима от цялостното електронно управление, и реализацията ѝ е въпрос на политическа воля, подчерта експертът.
"Все още няма точна и ясна изградена концепция кой е отговорен и какво трябва да включва такава интегрирана система. Всеки път се променят концепциите. Иначе имаме множество информационни системи, които не си говорят помежду си, множество регистри, които не си говорят помежду си, но след като не си говорят помежду си, ние всъщност не можем да създадем нищо. Всъщност базата за всичките тези неща е създадена. Например елементи на електронното досие съществуват в персонализираната информационна система на Касата, само че тя трябва да се свърже с други елементи на системата, където пациентите не се обслужват само по Каса", каза проф. Салчев, цитиран от БГНЕС.

 

Коментари

Новини Варна