IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
20:45 | 14 януари 2015
Обновен: 01:15 | 13 септември 2024

Ген. Цанков: Моментът е крайно неудачен да се слива военно и цивилно разузнаване

В крайна сметка се воюва срещу един противник, който за съжаление е неконвенционален, твърди генералът

По материала работи: Лиляна Трънкова
Ген. Цанков: Моментът е крайно неудачен да се слива военно и цивилно разузнаване

В момент, в който тероризмът е тема номер 1, когато конфликтите в Украйна и Близкия изток вървят с пълна сила, е крайно неудачно да се върви към сливането на военното и цивилното разузнаване. Това заяви в интервю за Дарик бригадният генерал от резерва Валентин Цанков, бивше аташе по отбраната във Великобритания и САЩ.

Той коментира дискусията за реформи в службите и внесените в парламента проектозакони, засягащи работата им, на фона на събитията във Франция и новите предизвикателства пред разузнаването.

„Каквито и мерки да се предприемат превантивно, каквито и анализи да се правят, в крайна сметка се воюва срещу един противник, който за съжаление е неконвенционален. Той е скрит, често пъти не е организиран по смисъла примерно на една военна организация. Често пъти е самоорганизиращ се, което означава, че трудно се разкрива на предварителен етап. Всичко това дава малки шансове на службите да работят достатъчно ефективно. В това се състои и голямото предизвикателство, големите рискове, високата степен на неизвестност по отношение на времето, мястото, мащабът на тази терористична дейност и резултатите от нея", обясни генерал Цанков.

Запитан дали е останало нещо от онова военно разузнаване, в което се твърди, че сме имали традиции като държава, особено в арабския свят, където в момента ври и кипи, той заяви: „Най-краткият отговор е - да. На този вид разузнаване беше отделено особено внимание и преди години, бих казал и до момента, защото това е начинът нашите участия в мисиите да бъдат осигурени в това отношение. Трудно се намират качествени хора, трудно се намират арабисти, хора, които са подготвени в езиково отношение да познават културата, бита, нравите, обичаите, религиозните ценности, които изповядват тези хора, различията в тях. Там рискът е част от професията".

По думите му във връзка с конфликтите, които вървят с пълна сила и в Украйна, и в Близкия изток, и тероризмът точно този момент е крайно неудачен за сливане на службите: „По-скоро трябва да се върви много бързо в парламента към приемане на общия закон, който да разпредели функциите в държавата между силовите институции и службите - кой за какво отговаря. Аз съм от хората, които са против такъв тип сливане. ДАНС показа ясно, че такъв вид сливане не води до нищо добро. Напротив, до ликвидиране на съществуващи способности и възможности. Един небалансиран подход, който най-малкото не помага на държавата".

Коментари

Новини Варна