IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
19:37 | 12 януари 2015
Обновен: 17:17 | 19 октомври 2024

Над 11 млрд. лв. са нужни за модернизация на ВиК-сектора

Лиляна Павлова: За завършването на реформата са нужни 3 г.

По материала работи: Борис Проданов
Над 11 млрд. лв. са нужни за модернизация на ВиК-сектора

Реформата за подобряване на ВиК-сектора е много важен ангажимент, който България трябва да изпълни като условие за привличане на европейски средства. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на първата от поредицата срещи, посветени на ВиК-реформата у нас, с участието на областни управители, на представители на МОСВ, НСОРБ, ВиК-дружества и ВиК-асоциации, съобщиха от МРРБ.


В нея са участвали и зам.-министърът Николай Нанков, както и Радослав Русев - съветник на министъра в сектора "ВиК", и експерти от министерството.


Павлова е подчертала, че ако не изпълним всички поети ангажименти, няма да можем да разчитаме на европейско финансиране. Реформата е важно условие и за осъществяването на проекти по ОП "Околна среда" (2014-2020 г.), откъдето ВиК-секторът може да разчита на 2,5 млрд. лева. Основната цел на реформата е да доведе до предоставянето на по-качествени услуги в сектора "ВиК", както и да се намалят загубите на питейна вода.


Реформата ще позволи подобряване на макроикономическата рамка за сектора, привличане на инвестиции, коректно разделяне на публичната собственост между общините и държавата, регионализиране на инвестициите и по-добро финансиране на сектора като цяло.
Министър Павлова е изтъкнала, че за завършването на реформата са нужни три години. "За да модернизираме и подобрим качеството на ВиК-сектора у нас, са ни необходими над 11 млрд. лв., което е огромна инвестиция", е посочила Павлова и е подчертала значението на европейските фондове.


Варненката е информирала, че за реализирането на реформата в сектора "ВиК" в МРРБ е създаден специален съвет, който ще работи съвместно с всички заинтересовани страни. Радослав Русев е отбелязал, че ВиК-услугата у нас се влошава както в сферата на водоснабдяването, така и при дейностите "отвеждане" и "пречистване". В много малко градове са изградени пречиствателни станции за отпадни води, а от там идват проблеми с екологичното законодателство. Той е коментирал и цената на водата у нас, която не покрива разходите за амортизация, което, ако не се промени, след 20 години ще доведе до тотална амортизация на системите.

 

Коментари

Новини Варна