IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
20:30 | 9 януари 2015
Обновен: 06:16 | 14 септември 2024

Базите на Агенцията за бежанците препълнени до 10 март

Правителството ме назначи отново, защото смята, че аз ще бъда човекът, който може да се справи най-успешно с бежанския натиск

По материала работи: Юлиян Атанасов
Базите на Агенцията за бежанците препълнени до 10 март


Правителството ме назначи отново, защото смята, че аз ще бъда човекът, който може да се справи най-успешно с бежанския натиск, който идва. Това заяви пред БНР новият шеф на Агенцията за бежанците Никола Казаков, цитиран от news.bg. Той смята, че агенцията е направила всичко възможно, за да посрещне бежанската вълна и предишния път, когато той я е оглавявал.
Казаков изтъква, че в периода от 12 май до 30 август е бил оставен изцяло сам, без никаква помощ от държавата. По думите му, огромният бежански поток е започнал в края на 2012 г. и в началото на 2013-а правителството на ГЕРБ е направило всичко необходимо. Броят на леглата е увеличен от 456 на 1300. Освен това с министерско постановление е заложено построяване на нов център. Такъв обаче не е построен от следващия кабинет.
В период от три месеца - от май до юли, не е сформиран национален оперативен щаб. През това време Казаков е получил седем писма и доклади за засилващата се бежанска вълна и очаквал подкрепа от правителството. Такава обаче не получил. Подкрепата дошла едва след като е бил освободен. Тогава били осигурени щатни бройки, сгради и милиони средства.
Той твърди, че няма притеснения, че за поста му не е имало конкурс.
Базите на Агенцията по бежанците към днешна дата са запълнени на 61 %. Организацията на работа се подобрява, основно по ускоряване на процедурите за предоставяне на статут, осигуряване на повече преводачи, изплащане на суми на преводачите, които не са плащани в продължение на 6 месеца, подобряване на здравното обслужване.
Никола Казаков прогнозира, че след 10 март е възможно да има пълно запълване на базите на агенцията - 600 души и повече. Агенцията разполага с оборудване за още 1600 души, но търси възможности за разширяване и нови помещения.
Казаков каза, че Министерството на отбраната още не е осигурило списък на сгради, които агенцията може да използва. Той има поглед върху предоставените преди две години сгради. Най-много 5 от тях обаче са били подходящи за целите на агенцията. Казаков се надява ведомството да предостави и други сгради за оглед.
Шефът на Агенцията за бежанците каза, че за ремонт няма отделени средства, но държавата има изготвен план за посрещане на бежански натиск. Той изрази надежда средствата в по-голяма част да бъдат подсигурени.

Коментари

Новини Варна