IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
17:17 | 9 януари 2015
Обновен: 13:38 | 25 август 2024

До 2 май работим за държавата, после за нас

През настоящата 2015 г. ще работим до 2 май, за да си платим данъците към държавата

По материала работи: Юлиян Атанасов
До 2 май работим за държавата, после за нас


През настоящата 2015 г. ще работим до 2 май, за да си платим данъците към държавата. Образно казано, това е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си, съобщи БГНЕС.
Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано – ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.
През 2014 г. бюджетът на държавата беше сериозно изпуснат, което означава, че всичко, което държавата изземва от гражданите, съвсем не достига, за да бъдат покрити държавните харчове. Ако продължим със символичната сметка, то от 2 до 13 май данъкоплатците ще бъдат наглед "освободени" от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015 г., се казва в изследването на Института за пазарна икономика.

 

Коментари

Новини Варна