IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
20:29 | 8 януари 2015
Обновен: 02:12 | 2 септември 2024

Министър Ангелкова: Имаме визия за превръщането на българския туризъм в индустрия

По думите й, туризмът е един от най-важните сектори, които са с най-голям дял от БВП

По материала работи: Лиляна Трънкова
Министър Ангелкова: Имаме визия за превръщането на българския туризъм в индустрия

Имаме визия за превръщането на българския туризъм в индустрия и тя е заложена в програмата на правителството. Това заяви на брифинг в Пампорово министърът на туризма Николина Ангелкова,цитирана от „Фокус".

По думите й, туризмът е един от най-важните сектори, които са с най-голям дял от БВП между 13 и 15%, с потенциал той да се увеличи драстично. „В тази връзка обмисляме от една страна облекчаване на административната тежест за бизнеса, включително чрез създаване на механизъм, в който държавата целенасочено да подпомага. Проучили сме опита на Испания, Турция, Хърватия, Гърция, Италия и Франция, които са най-големия генериращ пазар”, поясни Ангелкова.

Тя припомни, че България от 15 април догодина ще се рекламира четири месеца в Лувъра и по този начин там допълнително ще привличаме туристически инвестиции. Ангелкова подчерта, че затова има и създадена специална дирекция за инвестиции в туризма, за да има ясен план и реализируеми стъпки в кратък срок. За пример министърът на туризма посочи, че в Испания има специален фонд към ресорното министерство, където за инвестиции в туризма има специален заем с 0.8% лихва.

„Дава се изискуема сума и след реализиране на инвестицията се връща. За последните 2-3 години в Испания има такива инвестиции за около 25 милиарда евро. След като проучим най-добрия пример от Европа, ще създадем механизъм, който да отговаря максимално на нуждите в България, така че да имаме амбицията да имаме конкретна целенасочена политика за инвестиции в туризма, с които да привличаме и да създаваме условия за това”, каза още Николина Ангелкова.

Коментари

Новини Варна