IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
15:47 | 5 януари 2015
Обновен: 05:58 | 3 септември 2024

200 мъже ще се хванат на леденото хоро за Богоявление

Най-младият участник ще е шестгодишно момче

По материала работи: Лиляна Трънкова
200 мъже ще се хванат на леденото хоро за Богоявление

Около 200 жители на Калофер ще се хванат на мъжкото хоро, което ще се извие по традиция на Йордановден в ледените води на Тунджа. Това съобщи кметът на Калофер Румен Стоянов пред „Фокус“.

Мъжкото хоро в Тунджа се играе вече повече от 100 години. Тази година ритуалът ще започне точно в 8 часа.

За разлика от миналия Йордановден, за сегашния хорото ще е само едно. Миналата година част от мъжете се отделиха и извиха второ хора в знак на протест срещу "пришълците", които подменят автентичността на ритуала.

Традицията повелява калоферци да влязат в ледените води на Тунджа с гайди, тъпани и българското знаме. Хорото започва с народната песен „Залюбила е Василка два любовника”, припомни кметът Стоянов. След като Богоявленският кръст бъде хвърлен в реката, се дава на най-малкия на хорото. Тази година най-вероятно това ще е 6-годишният Драган Коджейков.

Благодарение на коравите калоферски глави и силната вяра празникът е оцелял, обясни кметът.

Освен Богоявление на 6-и януари в Калофер се отбелязва и годишнината от рождението на Христо Ботев. В 11.00 часа пред мемориалния комплекс на поета-революционер ще бъде поднесен гирлянд на славата.

 

Коментари

Новини Варна