IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:26 | 5 януари 2015
Обновен: 21:10 | 7 септември 2024

100 евтини лекарства изчезнаха от пазара за последните 18 месеца

Заместват ги по-скъпи лекарства, а това увеличава в пъти разходите на НЗОК

По материала работи: Лиляна Трънкова
100 евтини лекарства изчезнаха от пазара за последните 18 месеца

Един от най-големите производители на лекарства е изтеглил около 30 медикамента в рамките на 18 месеца от втората половина на 2013-а г. до края на миналата година, съобщи Николай Хаджидончев, председател на Асоциацията на генеричните производители у нас, пред в. „Монитор“.

Става въпрос основно за медикаменти в областта на неврологията, кардиологията, психиатрията и онкологията.

Според Хаджидончев най-притеснително в случая е, че пациентите с различни видове ракови заболявания практически са лишени от т.нар. златен стандарт на лечение.

Има и други компании, които са спрели различен брой медикаменти и грубите ни изчисления към момента показват, че става дума за около 100 генерични продукта.

Основната причина за това е начинът, по който тези лекарства се реимбурсират и натискът от страна на държавата да продаваме на цени, които понякога са под себестойността на продукта, поясни той.

През 2013-а и 2014-а от българския пазар започнаха да изчезват и много генерични имуносупресори.

Хаджидончев смята, че проблемът при тях не е била цената, а нежеланието да бъдат използвани.

Според него това е станало заради добре организирана PR кампания, която спекулираше със страховете на пациентите, на които беше им втълпено, че ако имуносупресорът е генерик, той няма същият ефект като оригинала и животът им е застрашен.

Никой до момента обаче не е сигнализирал, че е получил нежелана лекарствена реакция след приема на по-евтината алтернатива, независимо от това под каква търговска марка се е продавал препаратът на българския пазар. До 2012 г., когато все още имаше централизирани търгове, всички трансплантирани се лекуваха с генерични имуносупресори и нямаше нито едно оплакване, припомня той.

По думите му след изтеглянето на генериците те се заместват с по-скъпи лекарства, а това увеличава в пъти разходите на НЗОК и бърка още по-дълбоко в джобовете на пациентите, които трябва да си доплащат медикаментите.

Идеята на генеричната индустрия е да се лекуват възможно най-много пациенти с минимален разход на средства. Така се освобождава ресурс за нови терапии, които нямат алтернатива, коментира още Хаджидончев.

 

Коментари

Новини Варна