IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
18:00 | 2 януари 2015
Обновен: 13:56 | 22 октомври 2024

Уникална операция върна 15-годишно момче към нормален живот

Хирурзите от "Пирогов" поставиха имплант на пациент с "обущарски гърди"

По материала работи: Златина Добрева
Уникална операция върна 15-годишно момче към нормален живот

Хирурзите от "Пирогов" извършиха уникална операция на 15-годишно момче с вродено заболяване, съобщиха на интернет страницата на здравното заведение.
Интервенцията е извършена за първи път в България от д-р Стоян Сопотенски- заместник-директор по лечебната дейност, проф. Александър Червеняков - шеф на хирургичния комплекс и началник на Първа хирургична клиника, проф. Росен Дребов - началник на Клиниката по детска хирургия.
Пациентът има т. нар. "обущарски гърди". Заболяването е вродено и при него пациентът се ражда с гръден кош, който е вдлъбнат по-навътре от обичайното. Това стесняване на разстоянието между гърдите и гръбначния стълб оказва влияние върху развитието на органи като сърцето, белите дробове и нормалния процес на кръвообращение. Ако не се коригира навреме чрез операция, се стига до деформация, която води след себе си трайна инвалидизация.
Операцията е продължила над час. Поставен е специален имплант, който осигурява по-голяма свобода на пациента. Имплантът е с индивидуална форма, съобразена със степента на увреждане на гръдния кош. Пластината дава възможност гръдният кош да расте нормално без да се затруднява дишането на пациента. Спрямо това как се повлиява и развива, 15-годишното момче ще прекара с този имплант 2 до 3 години. След това ще бъде махнат и пациентът ще може да води нормален начин на живот.
Средствата за импланта са от Фонда за лечение на деца, уточнява БТА.

 

Коментари

Новини Варна