IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:27 | 2 януари 2015
Обновен: 03:08 | 22 октомври 2024

Гледаме пълно лунно затъмнение през септември

Впечатляващото астрономическо явление ще се наблюдава от цяла България

По материала работи: Златина Добрева
Гледаме пълно лунно затъмнение през септември

През тази година се очакват нови и интересни събития в областта на астрономията. Това каза директорът на Националната астрономическа обсерватория Никола Петров, предаде Фокус.
През септември ще бъдем свидетели на пълно лунно затъмнение, което ще може да се наблюдава от цялата територия на България - от началото на затъмнението на лунния диск до самия му край, поясни астрономът. По думите му това ще бъде може би най-впечатляващото астрономическо явление, което очакват да се случи на територията на България, освен няколкото метеорни потоци.
Петров посочи, че през март ще има пълно слънчево затъмнение, но за съжаление от България няма да може да бъде наблюдавано. То ще се вижда от северната част на Атлантическия океан. Не се предвижда и българска експедиция да пътува за мястото, откъдето ще се вижда, защото по това време на годината вероятността за хубаво и безоблачно време е много малка – между 1 и 2% и не си струва човек да прави експедиция при толкова малка вероятност и възможност за наблюдение, отбеляза Петров.
Той каза още, че през април има още едно пълно лунно затъмнение, което няма да може да се наблюдава от България, но пък такова ще може да се види през септември.

Коментари

Новини Варна