IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
19:32 | 22 декември 2014
Обновен: 09:25 | 22 октомври 2024

Борисов: Промените в сектор сигурност са задължителни

Премиерът Бойко Борисов даде подкрепата си за обсъждани от ръководството на МВР промени в системата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Борисов: Промените в сектор сигурност са задължителни


Премиерът Бойко Борисов даде подкрепата си за обсъждани от ръководството на МВР промени в системата, които да доведат до намаляване на администрацията и увеличаване на оперативния състав. Това става ясно от стенограмата на днешното правителствено заседание. Борисов пита парите за камерите намериха ли се. Не искам отговор "не".
Вътрешният министър Веселин Вучков заявява, че парите за камерите още не са намерени, предаде БГНЕС. "Но тук има един юридически въпрос, че преди една година консорциум от две фирми са изпратили писмо в МВР, че обект на патент става софтуерът на видеонаблюдението в град София. Говоря за полицейското видеонаблюдение, защото има и общинско. Това означава, че на тях трябва да им се превеждат вече суми от бюджета на МВР без обществени поръчки. Тъй като искам този технически въпрос да бъде изчистен по най-бързия начин - свръхприоритет е това, сутринта на оперативка пак го разисквахме. Ще опитаме още януари месец със собствени средства, приоритетно от новия бюджет, да преодолеем този юридически проблем, защото мисля, че не е редно без търгове да превеждаме директно на две фирми пари само и само защото софтуерът е обект на някакво авторско право.
Не знам дали нарочно е направено това или не, но това е една от причините постепенно някои от функциите на полицейското видеонаблюдение да отпадат. Това не е редно и затова ще се опитаме първото тримесечие най-късно всички функции да бъдат на 100% възстановени поетапно, една след друга да почнем да увеличаваме функциите още от 1 януари", казва Вучков.
Борисов от своя страна настоява, че камерите трябва да работят. "Ако трябва – съкрати хора, но те са по-ценни. Не искам… За юридически казуси има цял юридически отдел там, все хора, на които иначе не можеш да им затвориш устата като се заговори за юридически казуси. Да намерят решение да заработят камерите. Край! Намерете го!", подчертава Борисов.
Вучков пояснява, че във връзка с промяната на Закона за бюджета за 2014 г., в момента тече промяна в Закона за МВР, Закона за ДАНС, Закона за специалните разузнавателни средства. "И наистина да призова за една подкрепа. Една административна реформа на вътрешното министерство е категорично необходима в няколко пункта. И друг път сме го коментирали, господин премиер. Не е редно всички държавни служители в МВР да работят в условията на една категория труд – първа категория труд. Това вътрешно диференциране е абсолютно необходимо и от определена дата поне новоназначените служители в администрацията трябва да се подчиняват на Закона за държавния служител. Тъй като съзнавам, че ще има съпротива на едно такова решение, наистина призовавам за подкрепа и за законодателната промяна, и чисто организационно как ще се случи това.
Администрацията, общо взето, всички знаем какво означава – и човешките ресурси в министерството, и международната дейност, юрисконсултите, счетоводствата и много други дирекции. Така че, това е един от акцентите на реформата, които ще направим още в първите месеци на следващата година. Ползвам повода да Ви поканя, ако имате възможност, на 12 януари в 10 часа ще представим пътна карта на реформата в МВР.
Освен това, искам да съкратим около една втора до една трета от административните звена в МВР, за да можем да усилим полицейското присъствие на територията на страната.
В същото време, според мен, тази административна реформа трябва да обхване и други структури от сигурността – ДАНС, Държавна агенция "Технически операции", разузнавателни служби и НСО, в смисъл, че и там администрацията трябва да се подчинява на Закона за държавния служител, а не да бъде първа категория труд. В този смисъл също имаме нужда от подкрепа и в парламента, и на Министерски съвет.
Накрая, господин премиер, ако ми позволите – има разлика в държавната служба – специфичната – в МВР, в ДАНС и в другите структури. Тоест, по различен начин се назначават и постъпват на работа полицаи и пожарникари, от една страна, служителите в ДАНС, които са първа категория труд, по различен начин се изчисляват коефициентите за възнаграждения – нещо, което подклажда непрекъснато напрежение. Дори имат различни размери на обезщетения, когато се пенсионират или напускат. Мисля, че трябва да помислим върху въпроса държавната служба първа категория труд във всички тези структури, които изброих, да стане еднотипна. Иначе постоянно ще има напрежение между структурите", заявява Вучков.

 

Коментари

Новини Варна