IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
11:15 | 19 декември 2014
Обновен: 19:13 | 24 октомври 2024

Шефът на НОИ: Изборът на пенсионен фонд дава свобода

Изплащат детските и майчинските в понеделник

По материала работи: Златина Добрева
Шефът на НОИ: Изборът на пенсионен фонд дава свобода

Възможността за избор на пенсионен фонд, която се предлага с промените в Кодекса за социално осигуряване, би внесла повече свобода и гъвкавост в пенсионната система. Това твърди управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков пред БНР.
Според него е нормално младите хора да поемат част от отговорността за своето пенсионно бъдеще, като направят избор. Той уточни същевременно, че коментира възможността за свободен избор за новопостъпващите лица на пазара на труда и посочи, че не е запознат с идеята за обратен ход, за която вчера съобщи премиерът Бойко Борисов от Брюксел.
Снощи Борисов каза, че ще възложи на финансовия министър Владислав Горанов да намери решение относно липсата на избор при положение, че средствата от частните пенсионни фондове веднъж бъдат прехвърлени в Националния осигурителен институт.
Очаква се днес парламентът да разгледа спорните промени в пенсионното осигуряване, които дават право на избор между НОИ или универсален пенсионен фонд. Те са заложени в Кодекса за социално осигуряване към бюджета на Държавното обществено осигуряване, който народните представители трябва да гледат в пленарна зала, информира dnes.bg.
"Обезщетението за отглеждане на малко дете и това за бременност и раждане за този месец ще бъдат изплатени на 22 декември", каза още Петков пред националното радио. Той обясни, че обезщетенията се плащат в началото на месеца за предходния месец, така че би трябвало плащането на декемврийските обезщетения да стане в началото на януари 2015 година. Но Министерството на финансите е осигурило необходимите кредитни лимити, така че плащането ще бъде извършено тази година, т.е. днес към банките ще бъде насочена извънредна ведомост с плащане на тези обезщетения, уточни той.
Петков посочи, че общият размер на сумите, които ще бъдат разпределени, е 38 млн. лв., от които 30 млн. лева са обезщетения за бременност и раждане и отглеждане на малки деца. По данни на НОИ ще бъдат платени над 70 хиляди обезщетения.

Коментари

Новини Варна