IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
20:28 | 16 декември 2014
Обновен: 23:45 | 4 септември 2024

Колакова: Децата да знаят историята и да пазят България

Никога не съм искала да продавам знамето на Илинденско-преображенското въстание

По материала работи: Юлиян Атанасов
Колакова: Децата да знаят историята и да пазят България


Никога не съм искала да продавам знамето на Илинденско-преображенското въстание. Това не е за пари, това е чест. Искам да се знае, да се вижда, децата да знаят историята и да пазят България. Това е моята мечта. Ако смятат, че са българи, да си пазят земята. За продаване никога, не съм помисляла. Това заяви Анка Николова Хикимова-Колакова, която е дарител на знамето, което е на 111 години, на Националния военно-исторически музей, предаде БГНЕС.
Колакова разказа историята как е попаднало знамето в нейния род. "След Илинденско-преображенското въстание знамето попада у дядо ми. Той е бил учител в Енидже Вардар. След въстанието гърците започнали да не позволяват на българите да говорят български, да учат децата в училище на български, искали да се говори на децата на гръцки. Дядо ми не се подчинява и гърците му издават присъда, обаче той не лежи затвора, а отива в Солун и завършва духовната семинария, става свещеник".
После дядото се връща в Енидже Вардар и започва да проповядва българска религия в църквата там. Гърците са го сложили в списък, до три дена да го убият, като по този начин му издават втора смъртна присъда. Той тогава оставя семейството си в Енидже Вардар, а той отива в София, като по-късно прибира и семейството си тук. Бабата на Анка Колакова слага знамето на пояса си и така минава гръцката граница. Тя е дошла в София със законни документи и затова гърците не са я проверявали, иначе гърците са щели да намерят знамето, поясни Колакова.
За това знаме знам от 1953 година, че съществува, бях го видяла, но не беше у мен. Баба ми го даде на втория братовчед на майка ми, но той се разболя и 1983 г. го повери на мен. От 1983 година го съхранявам, сподели още Анка Колакова, като обясни, че са минали доста години и знамето е започнало да се къса.
Знамето е ушито от дъщерята на предишния свещеник, преди дядото на Колакова. Това знаме с 250 четници е осветено в черквата в Енидже Вардар, много боеве има водени с него, каза тя. След потушаване на Илинденско-преображенското въстание знамето как е попаднало у дядо ми, не зная. Това не го знам, но знам как е преминало в България. И след толкова време решихме, че трябва да го дадем, това са 111 години, то започна да се къса отстрани и го дадохме на музея. Съхранявахме го увито в хавлия, в хавлията има въздух, но тъй като тя попива влагата, сме го пазели от места, където се готви.
По време на откриването на изложбата "Да пазим спомените живи", при която се срещнаха дарители на музея и ученици от столични училища стана ясно, че през изминалата 2014 година 50 частни лица и организации са избрали музея като институцията, която да продължи да съхранява техните спомнени, вещи и ценности.
Целта на срещата бе дарителството като един съвременен урок по патриотизъм. С откриването й бе дадено началото на кампанията "Предколедна магия". Учениците се запознаха освен това и с д-р Иван Василев, зет на големия български художник Димитър Гюдженов, който дарява маслен портрет на ген. Данаил Николаев, нарисуван от именития му роднина. Росица Тургут разказа повече за своя баща полк. Петко Петков и за неговите вещи, които избира да повери за съхранение в музея. Семейство Велчеви дариха офицерски сандък на ген. Радко Димитриев, както и един от последните пилоти на водосамолета Арадо 196 "Акула" – Мирчо Калчев.
Коледната програма на Националния военноисторически музей продължава и в дните от 17 до 19 декември, когато за най-малките посетители входът на Детския музей МИГ – мислители, изобретатели, герои, ще бъде свободен. В него те ще се въплътят в ролята на велики воини, стратези и дипломати от Българската армия, ще преживеят героизма на времето и ще се сблъскат с предизвикателствата на войнишкия бит.
Със съдействието на National Geographic Channel Националният военноисторически музей е подготвил изненада и за посетителите от всички възрасти. Те ще имат възможността да присъстват на безплатни прожекции на филмовата поредица "Апокалипсис: Първа световна война". Позовавайки се на повече от 300 часа архивни кадри, тя проследява пътешествията на анонимни и добре познати цивилни и войници от цял свят, борили се за живота си в този безпрецедентен период на героизъм и варварство от човешката история.
Коледната програма на Националния военноисторически музей ще завърши с Дни на отворени врати на 27 и 28 декември. Посетителите ще могат безплатно да разгледат хронологичната и външната експозиция на музея. На 29 и 30 декември музеят ще работи извънредно с обичайното си работно време.

 

Коментари

Новини Варна