IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
11:21 | 16 декември 2014
Обновен: 00:15 | 29 август 2024

Сменят софтуера за делата

Проблемът със случайното разпределение касае доверието в съдебната система

По материала работи: Златина Добрева
Сменят софтуера за делата

Софтуерът за разпределение на делата ще бъде сменен, категоричен беше Калин Калпакчиев, член на ВСС, пред БНР.
“В много държави, в които доверието в правосъдието е наистина въпрос на традиция и е установено от векове, нямат проблеми със случайното разпределение на делата. Проблемът със случайното разпределение на делата касае доверието в съдебната система, доверието в онези магистрати, които разпределят делата”, коментира той.
Според него обаче опитът за конспиративни теории, за истеризиране на обстановката, не е полезен.
Калпакчиев смята, че общественото внимание върху съдебната система е положително, защото ѝ дава възможност да реши проблеми, които отдавна стоят пред нея във връзка с по-доброто функциониране, така че да създава усещане за стабилност и да дава на хората удоволетвореност и справедливост.
Разговорът за това дали институциите си вършат работата е част от плуралистичния дебат, а не подкопава устоите на държавата, коментира членът на ВСС.
Според него изборът на председател на ВКС трябва да се проведе.
“Факт е, че в утрешния ден ние трябва да решим какво правим с процедурата. Аз смятам, че процедурата трябва да продължи естествения си ход, независимо дали остане един кандидат, или двама. В никакъв случай това не означава, че ако остане един кандидат, процедурата ще се компрометира”, заяви Калпакчиев.
На 10 декември Висшият съдебен съвет спря за една седмица процедурата по избор на председател на Върховния касационен съд. Причината беше, че част от членовете на Съвета се усъмниха дали подаденото заявление за оттегляне от Лозан Панов, един от кандидатите, който пострада при катастрофа, е писано от него, посочва dnes.bg.

Коментари

Новини Варна