IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
15:48 | 15 декември 2014
Обновен: 15:20 | 18 август 2024

80% от прокурорите: Обвинението не работи, трябват реформи

Делата не винаги се разпределят случайно, сочи изследване

По материала работи: Лиляна Трънкова
80% от прокурорите: Обвинението не работи, трябват реформи

Над 80 процента от прокурорите смятат, че прокуратурата не работи добре и че се нуждае от реформи. Това сочи национално представително изследване сред представители на държавното обвинение в районни, окръжни и апелативни прокуратори, съобщи БТА.

В допитването са участвали 450 прокурори от цялата страна. Отразено е и мнението на съдии, следователи и разследващи полицаи.

Според част от прокурорите (31%) след избора на Сотир Цацаров за главен прокурор системата се е променила към по-добро. За 40 на сто все още липсват значими реформи, а за 23% дори се наблюдава влошаване.

Сред основните проблеми на прокурорите, според проучването, е натоварването им с несвойствени дейности /писане на справки за хода и статуса на преписките по ключови дела, обобщения на статистическа и друга аналитична информация/. Останалите са твърде формализиран процес, формално атестиране, некачествено събрани доказателства от разследващите полицаи, липса на ясни и прозрачни механизми за израстване в йерархията, некачествен законодателен процес и чести промени в законодателството.

Около 40 на сто от прокурорите смятат, че не са коректно оценени. Повече от 80 на сто от прокурорите смятат, че атестирането не успява да даде реална и справедлива оценка за тяхната работа. Затова един от изводите на изследването е, че в системата на прокуратурата не са създадени безспорни и справедливи механизми за кариерно израстване и назначаване на административни ръководители.

От проучването става ясно и че системата за случайно разпределение на делата не работи добре и принципът не винаги се спазва. 41% процента от прокурорите отчитат, че в тяхната прокуратура има подобни случаи.

Прокурорите посочват и случаи на корупционно поведение в системата си. Като най-чести форми се споменават йерархичен натиск и злоупотреба с власт от страна на административни ръководители, избирателно използване на възможностите за самосезиране, поддаване на натиск от влиятелни политически и икономически фактори и други.

 

Коментари

Новини Варна