IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
10:58 | 23 декември 2017
Обновен: 02:52 | 8 септември 2024

По традиция за Коледа българинът коли прасе. Какви опасности ни дебнат?

Статията има информационен характер. За сведение на веганите: екипът ни не призовава да колите прасета! Също така не препоръчваме сами да се опитвате, ако нямате помощ от експерт в тази област.

По материала работи: manager
По традиция за Коледа българинът коли прасе. Какви опасности ни дебнат?

Весели късметчета за празничната баница

Коленето на прасе покрай зимните празници е стара българска традиция. От най-стари времена този български ритуал събира цялото семейство в къщата и всеки помага – кой с каквото може. В различните краища на България колят прасето по различни начини, а вече навлиза все повече и повече методът с отстрелването на прасето.

 

За да се заколи прасето, трябва да се намери на гушата му т.нар. обица брадавица. Точно в нея трябва да се забие ножът. Този, който коли трябва да е много внимателен, защото за едно голямо прасе трябва да има поне 4 човека, които да държат краката му, тъй като то много рита. Ножът, използван за клането, трябва да е остър и дълъг, защото в противен случай може само да се нарани, без да се умъртви и процесът да продължи по-дълго. По форуми хора твърдят, че ножът трябва да се забие точно където свършва черепа и започва гръбнакът. Така прасето не оказва никакво съпротивление и умира на момента, без да се вкарват хормони в месото. За да се заколи по този начин обаче, трябва да се знае точно къде да се забива ножа, а и не всеки улучва. Някои мъже удрят прасето с чук по главата, но това не е препоръчително.

 

В наши дни се смята, че най-хуманният начин е да се застреля прасето. Майстори споделят, че прасето трябва да се застреля два пръста над очите, защото там се намира специфичен център, който блокира отделянето на стресови хормони в месото. Ако сте решили да колите прасе и нямате опит в коленето на прасе, е добре да повикате свой роднина или приятел, който е запознат с процеса и може да ви окаже помощ. В противен случай рискувате да получите сериозни травми.

 

Имайте в предвид, че съществуват европейски наредби, които забраняват клането в домашния двор. Регламентирано е, че собствениците трябва да откарат прасето си в лицензирана кланица и там животното се зашеметява с ток. Месото задължително трябва да бъде изследвано за трихинелоза. 

 

От Българската агенция по безопасност на храните още в началото на декември информираха, че от началото на 2017 г. до са констатирани 86 положителни за трихинела проби от диви и домашни свине. В последните няколко седмици броят значително се увеличи. Засегнатите области са Шумен, Кърджали, Силистра, Търговище, Смолян, Ловеч, Пловдив, Кюстендил, Пазарджик, София град, София област, Стара Загора, Бургас, Благоевград От ловните дружинки и частни стопани са иззети и унищожени над 4600 кг свинско месо и субпродукти.


 

Предстоят много приятни семейни празници, при които традиционно се увеличава консумацията на свинско месо. Характерно за Коледа е и клането в домашни условия на отгледани в къщи прасета. Хората трябва да знаят, че дори и в домашни условия прасетата могат да бъдат заразени с трихинела. БАБХ съветва всеки, който коли животно за лична консумация също да носи проба за анализ преди да го предлага на трапезата на семейството си. 

 

Напомняме, че в края на 2016г. в резултат на небрежност или незнание 4 души бяха хоспитализирани с доказана трихинелоза само защото са консумирали суджуци приготвени с месо от прасе отгледано и заклано в домашни условия.

 

Потребителите могат да бъдат спокойни, че месото, пуснато за реализация в търговската мрежа на територията на страната задължително е преминало ветеринарномедицински контрол в кланицата, в която животните са заклани, било то с произход България или с произход друга държава членка. Върху трупното месо задължително се поставя здравна маркировка с форма на овал, която съдържа регистрационния номер на месодобивното предприятие, а ако е опаковано този знак се поставя на етикета, което е гаранция, че месото е изследвано и е напълно безопасно за консумация. Пазаруването от нерегламентирани производители и търговци, включително и онлайн е много рисково. Месото, месните продукти, млякото и млечните продукти, яйцата вероятно няма да са минали ветеринарен контрол, което от своя страна е предпоставка за сериозен риск за здравето на потребителите.

 

С цел потребителите по-спокойно да посрещнат предстоящите коледни и новогодишни празници и за да осигури възможност за своевременна и адекватна реакция в случай на нерегламентирана търговия, както всяка година така и тази, Българската агенция по безопасност на храните ще организира засилен официален контрол на обектите за производство и дистрибуция на храни. БАБХ очаква сигнали от потребителите за нарушения, които могат да бъдат подавани в Областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна, на горещия телефон 0700 122 99 и чрез интернет сайта на БАБХ.

Коментари

Новини Варна