IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
17:03 | 3 ноември 2014
Обновен: 20:44 | 15 септември 2024

Военният министър иска свикване на Съвета по сигурността заради ИД

Военният министър Велизар Шаламанов ще настоява за свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет заради евентуалното участие на български бойци в състава на групировката „Ислямска държава”.

По материала работи: Пламен Янков
Според военния министър не могат да се изключат преки заплахи за България

Военният министър Велизар Шаламанов ще настоява за свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет заради евентуалното участие на български бойци в състава на групировката „Ислямска държава”. 

Министър Шаламанов потвърди това още миналата седмица пред Нова телевизия. Днес той призова за по-задълбочена оценка на тази опасност и уточни, че дейността на терористичната групировка в Сирия и Ирак е сред най-сериозните предизвикателства пред националната сигурност на страната. 

Свикването на Съвета по сигурността е в правомощията на премиера Георги Близнашки. Той заяви, че до този момент не е получавал информация за българска следа в „Ислямска държава” от службите.

„Заплахата от „Ислямска държава” не произтича само и единствено от участието или неучастието на български граждани там, или налични данни за това. Произтича от това, което „Ислямска държава” върши в Сирия и Ирак. Оттук нататък е въпрос на институционален подход, който е на ниво „министър-председател”, а не на ниво „министър на отбраната”. Необходима е сериозна оценка на този въпрос. Повече не мога да кажа”, заяви Шаламанов.

Коментари

Новини Варна