IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
15:16 | 28 октомври 2014
Обновен: 05:39 | 7 септември 2024

Екатерина Захариева: Всяка формула за кабинет е по-добра от нови избори

Така вицепремиерът коментира преговорите за съставяне на кабинет, които се състояха днес

По материала работи: Златина Добрева
Екатерина Захариева: Всяка формула за кабинет е по-добра от нови избори

Всяка формула, която води до съставяне на правителство, е по-добра от липса на правителство и нови избори. Така вицепремиерът Екатерина Захариева коментира преговорите за съставяне на кабинет, които се състояха днес на лидерско ниво.
След двучасовата среща в кабинета на председателя на НС Цецка Цачева стана ясно, че според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов единственият вариант е кабинет на малцинството в коалиция с Реформаторския блок. Реформаторите обаче отказаха коалиция само с ГЕРБ и поискаха коалиционно споразумение да подпишат и Патриотите.
Захариева изрази надежда партиите да подкрепят усилията на първата политическа сила да състави правителство.
Вицепремиерът заяви, че ако бюджетът не бъде актуализиран, в края на ноември страната ще бъде изправена пред невъзможност да поеме част от неотложните си разходи.
Захариева уточни, цитирана от dnes.bg, че предвидените в проекта 2 млрд. лв. във връзка с КТБ са за осигуряване на гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, за да могат да бъдат платени всички гарантирани по закон депозити.
Според нея трябва да бъде наета фирма за събиране на раздадените от банката кредити. Ако се наемат качествени фирми, които събират такива средства, би трябвало голяма част от раздадените под формата на необезпечени кредити 4,2 млрд. лв. да бъдат събрани, смята Захариева.
По думите й няма как правителството – редовно или служебно, да наеме такава фирма, и това би трябвало да направи БНБ или синдикът в КТБ, ако се върви към обявяване в несъстоятелност и такъв бъде назначен.
Ако се мине по процедура за оздравяване на банката, това също трябва да бъде направено, защото никой не е длъжен да плаща чужди кредити и хората не са длъжни да плащат покупките на някого, коментира Захариева.
Вицепремиерът откри днес Петата регионална енергийна конференция в София, на която подчерта, че осигуряването на енергия е основна задача.
Според Захариева е направено малко през годините по отношение на газовите доставки. Тя предупреди, че тази зима има риск от спирането им.
„Успяваме все още да получаваме редовно доставки, но все пак съществува риск“, посочи тя.

Коментари

Новини Варна