Варна 23°
fallback
Начало
18:43 | 4 юли 2014
Обновен: 16:19 | 5 октомври 2024

Кралицата кръсти кораб на себе си

Кралицата кръсти кораб на себе си

По материала работи: Деян Михайлов

Британската кралица Елизабет Втора участва в церемония за кръщаване на най-големия британски боен кораб, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Корабът ще носи името "Кралица Елизабет". На церемонията, състояла се в корабостроителницата в шотландския град Росайт, Елизабет Втора с помощта на дистанционно разби бутилка шотландско уиски в корпуса на кораба в присъствието на около 4000 гости, сред които бе и премиерът Дейвид Камерън.

"Нашите военноморски сили влизат в нова епоха. Този мощен кораб ще бъде флагман на нашия флот и ще вдъхновява всички", заяви Елизабет Втора. "Пожелавам само хубави неща да се случват в дългия живот на този кораб и му давам името си - Кралица Елизабет", каза британският монарх.

Корабът "Кралица Елизабет" е част от проект на стойност 6,2 милиарда паунда за въвеждане на въоръжение на ново поколение самолетоносачи, посочва Ройтерс.

Освен "Кралица Елизабет", вече е построен и втори подобен кораб, но британското правителство ще реши дали Великобритания да го използва, след като направи преглед на разходите в областта на отбраната. Това ще стане през втората половина на идната година. Според експерти в областта на отбраната вторият кораб може да бъде продаден.

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback