IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
06:14 | 28 септември 2014
Обновен: 15:38 | 7 септември 2024

Отбелязаха подобаващо 90 г. варненска лека атлетика

Отбелязаха подобаващо 90 г. варненска лека атлетика

По материала работи: Борис Проданов
Отбелязаха подобаващо 90 г. варненска лека атлетика

Във Варна отбелязаха подобаващо 90-годишният юбилей на леката атлетика. На сцената в зала „Конгресна” на ДКС снощи бяха наградени 30 заслужили деятели, треньори, бивши състезатели, които през тези години са дали своя принос за този спорт в морската столица. Всички големи и важни институции в града и страната изпратиха поздравителни адреси по повод юбилея. Имаше и поздравителен концерт по повод празника, като гост беше българската музикална звезда Панайот Панайотов.
Божидар Чапаров, председател на Асоциацията на ветераните спортисти и деятели връчи грамоти и плакети на заслужили деятели на леката атлетика. Кристиана Генчева – отдел „Спорт“ на община Варна от името на кмета награди със специални плакети най-отличилите се през годините.
Варненската лека атлетика стана на 90 г. Царицата на спортовоте чества своя юбилей. В навечерието на празника с гордост и самочувствие можем да кажем, че варненската лека атлетика е била, е и ще бъде сред водещите сили в страната ни. Стотици са имената на треньори, състезатели, деятели, ръководители, придружаващ екип, лекари и радетели, които са оставили следа в този спорт. Голяма част от тези хора посветиха живота си на леката атлетика. На всички тях дължим огромна благодарност. Всички те заслужават поклон за свършеното през годините. Атлетите, ветераните-атлети и парасъстезателите в този спорт и техните треньори и ръководители са оставили трайна следа в историята на леката атлетика във Варна и България. Ръководителите на града, ръководители на сдружения и спортни организации, на клубове, спонсори винаги са били съпричастни с проблемите на този спорт.
"Ние бележим един вълнуващ юбилей. Горди сме, че и днес варненската лека атлетика гледа напред и нагоре. Клубовете работят и произвеждат състезатели и шампиони днес, в дните на юбилея", коментираха на празника.
Най-старият клуб в града „Черно море - Атлетик” днес има сериозна школа. Трима треньори се грижат за работата с подрастващите. С повече от 20 медала за тази година, от тях 13 златни. През този клуб са преминали състезатели като Даниела Йорданова, единствената олимпийска медалистка - трето място от Игрите в Атина на 1500 м. Ваня Стамболова-многократна призьорка от най-големи форуми. Бинко Колев трети на Европейски игри и десетки други. Председател на клуба е Живко Желев, а заместник-председател Бончо Бонев. Треиньори: Иванка и Георги Тихови и Валя Дичева.
СК "Евър" (Варна) съществува от декември 1999 г. Цонка Господинова и Крум Крумов се занимават с подготовката на състезателите. Председател на клуба е г-н Крумов. Само за тази година спечелените медали са 13 златни, 4 сребърни и 3 бронзови. СК "Евър" може да се похвали с участие на трима състезатели на Балкански игри.
СК „Супер спорт” също може да се похвали с доста отличия. Клубът съществува от 2002 г. Създател е Руслан Грозданов, който е придседател на клуба. Треньорите в тима са Руслан Грозданов, Симеон Попхлебаров, Енчо Янев, Димчо Радев. Елена Митева стана шампионка в зала на 60 с пр. и на 100 м. с пр. на открито. Състезателите на „Суперспорт” имат спечелени общо 18 медала само за тази година, като три от тях са златни.
Лекоатлетите ветерани на Варна имат препълнена витрина с медали и купи от различни прояви. Само от Балканиади имат 144 златни отличия, 96 сребърни и 60 бронзови. 107 държавни шампиони. От последните Балкански игри в Букурещ преди няколко дни, ветераните атлети се завърнаха с 26 медала - 6 златни, 10 сребърни и 10 бронзови. Кина Монева е ръководител на клуба, който членува към Асоциацията на ветераните спортисти и деиятели.
Успехите във варненската лека атлетика свързани с парасъстезателите също са много и значими. Флагманът на тези успехи е името Стела Енева, пара-вицеолимпийска шампионка. Тя поставя рекорди на гюле и диск, а после сама си ги поправя. Останалите пара-атлети на Варна също имат достойни участия с много отличия. Стела Енева е участвала на три Параолмипиади. Има три сребърни медала
Благодарение на дългогодишния спортен журналист Петър Герчев на бял свят се появи и специалното издание „90 г. варненска лека атлетика”.

Коментари

Новини Варна