IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
11:17 | 20 май 2014
Обновен: 22:09 | 24 август 2024

„Чар – ДКС“ обира медалите на „Елит“

„Чар – ДКС“ обира медалите на „Елит“

По материала работи: Борис Проданов
„Чар – ДКС“ обира медалите на „Елит“

„Спомням си мига, в който изпращахме нашите състезателки на държавното. Беше много затрогващо. Сега можем само да кажем едно голямо благодаря на момичетата и техните треньорки. Всички видяхме резултатите от труда и от работата на целия екип“.
Това е обобщената оценка на Мария Чиприянова, президент на „Чар – ДКС“, за представянето на клубния тим в държавното първенство по художествена гимнастика в най-силната категория - „Елит“. Надпреварата бе във Велико Търново преди дни.
Традиция е след подобни оспорвани състезания да се прави равносметка, която обикновено се свежда до броя на спечелените медали и призови класирания. Зад тези наглед важни неща обаче стоят по-малко забелязвани фактори. Първо, много важно е каква е конкуренцията в подобен тип турнири. В случая говорим за категория „Елит“, в която в различните възрастови групи са селектирани най-силните гимнастички на България – 80 момичета, не малка част от тях участнички в националните гарнитури. И още нещо, което остава зад кадър – класиранията и спечелените медали са резултат от огромния труд, положен от треньорки и състезателки, защото в спорт като гимнастиката отличните резултати никога не идват от нищото.
Равносметката в цифри за „Чар – ДКС“: 10 медала, от които 3 златни, 1 сребърен и 6 бронзови отличия.
3 шампионски титли в актива на клуба извоюва националката Катерина Маринова. При девойките старша възраст тя е златна медалистка във финалите на топка, бухалки и лента. Катя грабна бронзов медал в многобоя и стана пета във финала на обръч.
В конкуренцията при жените националката на „Чар – ДКС“ Радина Филипова извоюва 2 бронзови медала - на обръч и топка, има и 3 четвърти места – в шампионатите на бухалки, лента и в многобоя. Също при най-големите Данина Тодорова е 8-ма на обръч и 7-ма на лента. Мария Стилиянова е 6-а на топка и 8-ма на бухалки.
В старшата възраст Памела Петрова е 6-а в многобоя, пета на топка и шеста на обръч, а Йоана Николаева е 7-ма във финала на лента.
При девойките младша възраст Звезда Игнатова спечели 3 бронзови медала - в многобоя, в шампионатите на топка и въже, сребро на обръч, класира се и седма във финала без уред. Елизабет Йовчева пък е 7-ма във финала на топка.
И още един акцент в турнира – главен съдия бе не друг, а трикратната световна шампионка Мария Петрова, вицепрезидент на БФХГ и вицепрезидент на UEG. Зад успехите на момичетата от „Чар – ДКС“ стоят техните клубни треньорки - Филипа Филипова, Дарина Кирякова, Таня Иванова. Хореограф е Лариса Хилкова, а в работата си гимнастичките и треньорките разчитат на подкрепата на целия колектив и разбира се – на родителите.
В Минск от 28 до 30 май ще се състои силен международен турнир. В него участие като национална състезателка ще вземе примата на „Чар – ДКС“ Екатерина Маринова. Тя ще участва и на европейското първенство в Баку от 10 до 15 юни.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна