IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
10:32 | 21 май 2014
Обновен: 12:12 | 16 август 2024

Бербатов номинира суперталант на "Черно море" за №1 в България

Бербатов номинира суперталант на "Черно море" за №1 в България

По материала работи: Златина Добрева
Бербатов номинира суперталант на "Черно море" за №1 в България

Дениел Нанков е най-добър в Европа за 2013 г.
Детето чудо на ПСК "Черно море" Дениел Нанков (11 г.) е номинирано от фондацията на Димитър Бербатов за най-проспериращ спортист в България в своята възрастова група. Семейството му научава щастливата вест само преди няколко дни, когато родителите на таланта получават писмо от екипа на Бербо.
Тържествената церемония, по време на която голмайсторът на "Монако" ще обяви победителите за 2013 г., е навръх Деня на Ботев - 2 юни. Властелинът на рекордите, както наричат Дени, кове успехи под покровителството на един от най-добрите треньори по плуване у нас Борислав Георгиев.
Това не е първата номинация на варненеца от фондацията на най-добрия български футболист. Дени бе в полезрението на екипа на голаджията и миналата година.
През 2014 г. Фондация "Димитър Бербатов" номинира Нанков за пет постижения, които е извоювал миналата година - той впечатлява с 5 национални рекорда, записани на международния турнир "Св. Никола" в Сърбия. В Ниш нашето момче чупи 5 рекорда - на 50 м свободен стил и бътерфлай, безапелационен е на 200 м съчетано плуване и свободен стил, както и на 100 м свободен стил. Журито е впечатлено и от още едно допълнително постижение на варненеца - той има записан национален рекорд в щафетата 4х50 м свободен стил на ДЛОП "Весел делфин".
Гордостта на ПСК "Черно море" Дениел Нанков е спечелил 28 медала само за 2013 г. - от тях 20 са златни, сребърните са 5, а 3 са бронзови. През този период Дени е подобрил 11 пъти официални национални рекорди на България. Успехите не спират да валят и през 2014 г. По време на ДЛОП "Весел делфин" суперплувецът завоюва 7 шампионски титли и подобри 4 национални рекорда.
Какво се крие зад всички тези успехи? Освен че е целунат от Господ по челото, Дени е изключително трудолюбив. Треньорът му е категоричен, че формулата за блестящите изяви е труд плюс талант. И разбира се, перфектна организация и изпълнителност по време на тренировките.
Дениел влиза за първи път в басейн, едва когато е на 3,5 г. по препоръка на семейния лекар, който споделя, че след прекаран рахит детето трябва да се занимава със спорт, развиващ гръдния му кош. Придружават го родителите му Диана и Генади. Бойното му кръщене е съпроводено с панически страх от водата и плач. На 10 г. отличникът в "Найден Геров" осъзнава, че животът му е плуване. Тренира по два часа на ден и е щастлив, че наставникът му Борислав Георгиев е възпитал у него качеството да бъде невероятно дисциплиниран.
Класната ръководителка на детето Кремена Момчилова е изключително горда с ученика си. "Пиша домашни до късно, а време за игра почти нямам. През свободните мигове, които открадвам, съм на басейна", споделя талантът, който има още една страст - изобразителното изкуство. Дениел печели първа награда в конкурс на фондация "Русофили", която му връчил лично президентът Георги Първанов.
Сестрата на шампиона Габриела Нанкова е негова съотборничка в "Черно море", където постига ярки успехи. Екипът на Димитър Бербатов неслучайно е впечатлен от варненеца - в момента той е най-добър в Европа при 10-годишните плувци. Черноморецът има най-добро постижение в Европа на 50 м свободен стил при 10-годишните. Сега най-важната му цел е да бъде недостижим в класациите на американските плувци. В детската стая на детето-чудо има монтирана специална коркова стена, където са окачени медалите му. "Обожавам Майкъл Фелпс. Харесва ми стилът му на бътерфлай, впечатлен съм, че популяризира плувния спорт изключително много", казва шампионът, чиято стая е облепена в плакати на олимпийския рекордьор. Дени все още не е преплувал маратона "Галата-Варна", защото няма нужните години, но всеки ден на тренировка изминава дистанцията от състезанието - 4,5 км. Майката на Дени – Диана, признава, че най-вълнуващите мигове за нея и съпруга й, са когато синът им стартира по време на състезание. Горда е, че плуването моделира характера на детето и му дава изключителна дисциплина.
В момента ПСК "Черно море" има отбор, който е №1 в България. В състава на щафетата са талантите Дениел Нанков, Йоан Логофетов, Петър Богданов, Михаил  Кръстев и Денислав Абаджиев. Техен треньор е Борислав Георгиев. "Мечтая да стана олимпийски шампион", издава най-съкровения си блян Дениел Нанков. И ако продължава да е толкова себеотдаден на любимия спорт, има всички шансове един ден да бъде №1 в света. Но първо предстоят успехите от ДЛОП за 11-годишни. Състезанието ще бъде открито на 14 юни във Варна.

Коментари

Новини Варна