IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Начало
13:38 | 25 май 2014
Обновен: 06:52 | 18 септември 2024

Прокуратурата проверява 12 сигнала във Варна

Прокуратурата проверява 12 сигнала във Варна

По материала работи: manager
Прокуратурата проверява 12 сигнала във Варна

Варненската районна прокуратура проверява 12 от подадените общо 29 сигнала за нарушения в изборния ден. Останалите 17 преписки са прекратени.
От дирекцията на варненската полиция казаха за „Черно море“, че към 16 часа изборният ден протича без спокойно и без инциденти. Няма съставени актове, няма задържани лица, не е търсено съдействие на униформените от граждани, наблюдатели или членове на избирателните секции. Няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното приключване на изборния ден.
Председателката на Районната избирателна комисия - Варна Соня Бъчварова допълни, че след извършена проверка от полицията и от самата комисия, някои от подадените по-рано днес сигнали за нарушения са се оказали неверни. Във Въглен не е установена търговия с гласове, сочи проверка на полицията. В ромската махала "Максуда" пък не се намерени календарчета с номера на ДПС, които да подсказват на избирателите за кого да гласуват.
Подадени са общо 9 сигнала за нарушения до момента, допълни Бъчварова. Характерен е сигнал на ГЕРБ за масово гласуване на роми в определени секции. От партията подозират, че това е организиран вот. От РИК - Варна обаче нито потвърдиха, нито отхвърлиха подобни подозрения. Сигналът на БСП за извозване на избиратели до Девня също е получен в комисията и се проверява. В РИК-Варна е подаден сигнал за организирано гласуване на избиратели от етническите групи в ОУ „Патриарх Евтимий”. Според друг сигнал до бл. 407 в кв. „Владислав Варненчик” се организира извозване на гласоподаватели с жълт автомобил, посочен е и регистрационният номер на превозното средство. Сигнал до РИК-Варна е подаден и заради струпване на гласоподаватели около автомобил в село Каменар, община Варна. По-рано избирателната комисия във Варна бе сигнализирана и за раздаване на календарчета на политическа сила с посочен номер на бюлетина. Със същите календарчета са били забелязани и гласоподаватели в изборни секции в училищата „Иван Рилски” и „Отец Паисий”, които се намират в района на ромската махала „Максуда”.

Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна