IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
11:40 | 14 януари 2014
Обновен: 20:23 | 5 октомври 2024

"Грийнпийс" предупреди за опасни химикали в детски дрешки

"Грийнпийс" предупреди за опасни химикали в детски дрешки

По материала работи: Златина Добрева
"Грийнпийс" предупреди за опасни химикали в детски дрешки

Опасни химикали бяха намерени в детски облекла и обувки, произведени от световноизвестни марки като Disney, BurberryAmerican Apparel и Аdidas. Това показва ново изследване, представено днес от „Грийнпийс”- Източна Азия.
Докладът „Кратка история за чудовищата в гардероба ти” описва резултатите от тестове, извършени с продукти на 12 световни марки. Открити са незначителни разлики в нивата на опасни химикали в дрехите, направени за деца и тези, направени за възрастни, представени в предишни изследвания.
Децата са група, която е особено уязвима за ефектите на тези химикали, когато те са освободени в околната среда.
„За родителите е истински кошмар да търсят да закупят детски дрехи, които не съдържат опасни химикали. Тези химически „малки чудовища” могат да бъдат открити във всякакви дрехи – от луксозни дизайнерски до обикновена конфекция. Те замърсяват водите от Пекин до Берлин. Има налични алтернативи. В името на сегашните и на бъдещите поколения марките трябва да спрат да използват опасни химикали при производството на дрехи”, коментира Чин Ан Ли, от офиса на „Грийнпийс” – Източна Азия.
Китай остава най-големият производител на текстил и потребител на химикали. „Грийнпийс” призовава китайското правителство да помогне за спирането на използването на токсични химикали в текстилната индустрия. Първа стъпка е да се публикува „черен списък” на опасните химикали, чиято употреба трябва да бъде незабавно прекратена. Важно е и да се накарат фабриките да предоставят информация относно използваните химикали – за да се улесни елиминирането им.
Кампанията „Detox” на „Грийнпийс” призовава основни марки дрехи да спрат използването и освобождаването в околната среда на токсични химикали до 2020 г.

Коментари

Новини Варна